Mer kampsport och MMA, från en fantastisk gala och ett lyckat UFC 181 i Las Vegas till UFC on Fox 13 i Phoenix som i första hand bjuder på ett riktigt fint main card med ett antal tungviktsmatcher. En av dem hittar vi kvällens main event där den fd mästaren Junior Dos Santos ska drabba samman med Stipe Miocic. Jag vill nog alltjämt hävda att endast en herre är starkare än ”Cigano” i den här divisionen och att han har goda möjligheter till att hitta tillbaka till vinnarspåret.

  • Match: Junior Dos Santos – Stipe Miocic
  • Spel: Dos Santos via KO, TKO eller DQ
  • Odds: 1,57 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 02.30 14/12

För 3 år sedan blev en då 27 år ung Junior Dos Santos (16-3) kungen av tungviktsdivisionen med ett lyckat titelförsvar därtill. Över en trilogi mot Cain Velasquez hamnade han dock på den förlorande änden efter att ha fått ofantligt mycket stryk i de två sista sammandrabbningarna och han går nu sin första match på 14 månader efter att ha misslyckats med att återta bältet. Stipe Miocic (12-1) har hunnit gå två matcher med lyckade resultat under den fd mästarens frånvaro och har nu skrapat ihop ett riktigt fint facit under sina totalt 7 matcher i UFC. Medan en mer meriterad duo som Nelson och Gonzaga har besegrats via domslut så är det däremot svårt att se något större värde i insatsen senast där Fabio Maldonado, som hoppade upp en viktklass på kort varsel, slogs ut ganska snabbt. Det till trots, brottaren/boxaren med kroatiskt påbrå har blandat sig in i toppskiktet på allvar och kan eventuellt, med en ny seger, inte vara långt borta från en chans på titeln – jag hävdar dock att den här uppgiften kommer vara alldeles för tuff.

Över 25 minuter har jag väldigt svårt att se hur Dos Santos, som har plockat 8 av sina 10 segrar i UFC via knockout/teknisk knockout, ska bli kontrollerad utan att landa med sina tunga händer. Han kombinerar både kraft och teknik där jag hävdar att han är en av de absolut främsta boxarna i MMA. Noterbart även att JDS trots allt, över 48 minuter, klarade av att försvara 33 av 46 nedtagningsförsök från Velasquez som nog är i en klass för sig i den avdelningen. Miocic vinner mycket på sin, för att vara så pass storvuxen, snabbhet och sina atletiska förmågor, men det är få som rör sig så pass bra som JDS gör i den här viktklassen och till skillnad från hans (Miocic) senaste motståndare så går han nu upp mot någon som faktiskt kan matcha hans rörelsemönster.


Jag är överens med spelbolagen om att Dos Santos ska stå som storfavorit, men den mest troliga vinstmetoden borde ligga lite närmre också. Cigano på knock spelas med medel.

/Puyol