Flyttar vidare i denna fullspäckade UFC-gala där vi bjuds på två bra nummer på huvudkortet. Den fd mästaren Junior Dos Santos siktar på att studsa tillbaka från sin första förlust när han tar sig an Mark Hunt medan Glover Teixeira drabbar samman med James Te Huna. Testar en lågoddsdubbel som känns fullt rimlig på förhand.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Junior Dos Santos – Mark Hunt & Glover Teixeira – James Te Huna
  • Spel: Dos Santos + Teixeira
  • Odds: 1,62 (1,22 x 1,33) @ Nordicbet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 26/5 04.00

Junior ”Cigano” Dos Santos (15 vinster, 2 förluster) såg ut att bli den nya tungviktskungen där han var fullständigt dominant hela vägen till tronen. Ett dubbelmöte mot Cain Velasquez, där en ensidig förlust blev det senaste resultatet, sänkte dock hans ägo av bältet för den här gången, där det här blir hans första match sedan dess. JDS är en briljant boxare i grunden där han kombinerar kraft och teknik på ett lysande sätt.

Mark ”Super Samoan” Hunt (9 vinster, 7 förluster) är en fin historia även han, speciellt med tanke på att UFC ville klippa hans Pride-kontrakt (nedlagd organisation) redan innan ankomst, men nu kliver han in till det här mötet med 4 raka segrar i bagaget. Han är en veteran på sina nyss 39 fyllda år där han bl.a. var mästare i K1 för ett flertal år sedan innan han skiftade gren. Meriterad kickboxare.

Glover Teixeira (20 vinster, 2 förluster) är ett välkommet tillskott i den lätta-tungviktsklassen, så även ett eftertraktat namn innan man slutligen fick loss honom. Brassen bemästrar flera grenar på ett fint sätt med kraftfull och teknisk boxning, stark brottning samtidigt som han är en skicklig utövare av jiu jitsu. Glover är nu uppe i 18 segrar i följd inför kvällens batalj, där han i stort dominerade en meriterad Rampage Jackson senast.

James Te Huna (16 vinster, 5 förluster) har även han ett imponerande facit bakom sig med 5-1 i UFC, där den enda förlusten i organisationen har kommit till mot vår Alexander Gustafsson. Han blev även testad mot kanadensaren Ryan Jimmo senast, där han överlevde en riktigt jobbig första rond för att sedan vända det till seger. De främsta styrkorna har han stående, där han likt motståndet sitter inne på fina nävar.

Glover vs Te Huna (lätt tungvikt) förväntas dra igång runt 04.30 och följs sedan upp av JDS vs Hunt (tungvikt) som står som co-main event.

Junior Dos Santos and Mark Hunt

Glover Teixeira and James Te Huna

Det är Brasilien mot Nya Zeeland på två fronter där jag menar på att UFC:s mest framgångsrika nation har goda möjligheter till att avgå med segrarna.

JDS hade 9 raka segrar i UFC innan han förlorade returmötet mot Velasquez i sin senaste titelmatch. Motståndaren satte upp ett helt enormt tempo av sällan skådat slag där ”Cigano” tappade flåset tidigt och efter det var han en enkel måltavla. Imponerande dock att han aldrig vek ner sig med tanke på hur mycket stryk han fick i 25 minuter (5 ronder). Just dem två nämnda herrarna är i mitt tycke snäppet vassare än övriga i divisionen och jag misstänker att brassen kommer hitta tillbaka till det vinnande spåret tidigt i jakten på en oundviklig re-match.

Dos Santos vann inte bara 9 matcher i följd, han var så gott som överlägsen i samtliga av de bataljerna och det mot kvalificerat motstånd. Han har en fantastisk förmåga (bortsett från, som bekant, sitt senaste möte med Cain) att hela tiden diktera villkoren i sina matcher.  Mark Hunt fick vårt förtroende i mötet med Stefan Struve senast och han är en karismatisk slugger med knockout-power som inte går att ogilla, men han är relativt trög och stationär. Skillnaden här är snabbheten hos respektive kombattant, där JDS är betydligt lättare på fötterna, vilket kommer bidra till att han kan landa fler slag under en kortare växling. Klar fördel även om den här matchen skulle gå till mattan.

-

James Te Huna tog sig an den här uppgiften för drygt 2 månader sedan när det stod klart att Ryan Bader, som var tänkt att gå mot Glover från start, blev skadad och var tvungen att dra sig ur. Även om den här matchen, på förhand, förväntas vara lite jämnare än den ovan, så anser jag att detaljer bör tala för en stabil favoritseger även här.

Glover Teixeira är relativt färsk i organisationen, men jag skulle vilja lyfta fram honom som en av kandidaterna till en blivande position som contender innan handskarna har slängts upp på hyllan. Han har det mesta som krävs och är väldigt allround i sitt game med spetsegenskaper. Te Huna är bra och långt ifrån ofarlig, men inte riktigt där. På sin höjd kan han eventuellt matcha Glover stående, men i de övriga aspekterna är kvällens motstånd ett steg uppåt i nivå. Misstänker att han inte kommer få tillräckligt med spelrum där tvingas röra sig bakåt under större delar av matchen, och där är han inte lika effektiv.


Två väldigt starka favoriter kompletterar varandra i den här dubbeln. Dos Santos och Teixeira spelas som segrare strax över medelinsatsen.

/Puyol