UFC 146 i MGM Grand Garden Arena, Las Vegas. En gala med endast tungviktsmatcher i the main card där vi har fått se många förändringar i kortet pga skador, däribland i denna main event där Junior Dos Santos (14-1) ska försvara sitt bälte för allra första gången mot Frank Mir (16-5). Sett till oddsfördelningen så har vi en extremt stor favorit men jag tror inte att det här blir någon walk in the park.

  • Match: Junior Dos Santos-Frank Mir
  • Spel: Frank Mir
  • Odds: 5,00 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 04.00

Det var tänkt att Dos Santos skulle gå upp mot Alistair Overeem i den här titelfighten, men då den slagskämpen misslyckades med ett dopingtest så gick chansen över till Mir istället. Notera att main card drar igång söndagmorgon när klockan närmar sig 4 (svensk tid).

Junior ”Cigano” Dos Santos har gjort en hyfsad resa sedan debuten i UFC för snart 4 år sedan. Han har tagit sig från de fattiga slummen i Brasilien till att stå som mästare i organisationens tungviktsklass där han har vunnit samtliga av sina 8 fighter. Han har utan tvekan divisionens allra vassaste boxning där han kombinerar kraft med teknik på ett ruggigt fint sätt. Hans nävar har talat så här långt och hittar han sin distans så är motståndaren illa ute, något han visade i mötet med Cain Velasquez (som då, i sin tur, skulle försvara bältet för allra första gången) där en tung högerslägga fällde avgörandet bara minuten in i fighten.

Utmanaren Frank Mir, som i övrigt är född och fortfarande bosatt i Vegas, har även han en väldigt speciell resa bakom sig. Han vann bältet redan som 25-åring (fyllde 33 nu i torsdags) men var sedan med om en motorcykelolycka som var nära att kosta honom karriären och framförallt livet. Vägen tillbaka har varit lång men här får han en ny chans till att återta titeln. Sedan dess har Mir utvecklats stående men hans grappling är fortfarande hans främsta vapen. Han är känd som en submission-artist vilket han visade med allra största tydlighet i sin senaste fight där han blev den första att få igenom en submission på legendaren Minotauro Noguiera. Inte nog med det, han bröt även armen på sin motståndare…

Statistiskt sett så går dessa herrar inga längre fighter och då en titel står på spel så är det tänkt att man ska gå 5 ronder, men jag skulle bli förvånad om det här gick längre än 2 x 5 min. Dessa herrar brukar vilja avgöra kvickt. Som ni sedan ser på oddsfördelningen så är alltså mästaren en ruggigt stor favorit. Det är ganska sällan vi får över 5 ggr på en fighter i UFC. I min mening, har vi sett ojämnare match-ups än så här till liknande odds.

Den här fighten börjar, likt alla andra, stående. Även om Frank Mir har utvecklat sin boxning så är JDS numret för stort i det området. Det gäller inte bara mot nattens motståndare för ”Ciganos” del, i överlag så kan jag inte komma ihåg en bättre boxare i divisionen på många år.

Det finns dock en del ”om och men”, vilket jag gillar i en sån här fight när vi får en stor underdog. Mir är rent ut sagt sjukt farlig på marken, så även med ryggen mot mattan så länge han inte är utslagen. Får han tag i en arm eller ett ben så avslutar han fighten. Dos Santos brazilian jiu-jitsu är inte lika vass och han har fortfarande inte blivit testad inom det området.

Man ska även komma ihåg att det här är just tungviktare. Det är gubbar som slår hårt, Mir är stor och kraftig och har en slägga i näven även han, även om han inte besitter samma teknik som motståndaren. I några avseenden så blir han även en annan typ av utmaning för den nyblivne mästaren, då Dos Santos kanske måste se och tänka på fler varningsklockor än några av hans tidigare motståndare.

Om jag ska försöka komma till någon slutsats: Är det troligt att Dos Santos får stå som segrare? Absolut. Men är Mir chanslös? Absolut inte! Man ska inte räkna ut honom och hans färdigheter ska inte underskattas. Jag tycker att han har bättre chans än 5 ggr och spelet blir därefter.

/Puyol