Traditionsenligt så styr UFC upp en gala under nyårshelgen, och helvete vilket evenemang vi har framför oss där en titelfight i tungvikt får äran att avsluta året. Mästaren Junior Dos Santos (15-1) och utmanaren Cain Velasquez (10-1) ska drabba samman ännu en gång. En väldigt intressant och efterlängtad fight, tror dock att vi får vänta ett tag till på ett tronskifte.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Junior Dos Santos – Cain Velasquez
  • Spel: Junior Dos Santos via KO, TKO eller DQ
  • Odds: 1,80 @ Bet365
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 04.00

Det här är alltså en ”rematch” då dessa herrar möttes för ett år sedan med skillnaden att amerikanen med mexikanska rötter, Velasquez (som då stod i 1,60-1,70), skulle försvara sitt bälte för första gången medan brassen Dos Santos (ca 2,10-2,20) var utmanare. Efter en något passiv inledning skickade ”JDS” iväg en rejäl högerslägga som avslutade fighten redan inom 1 minut och 4 sekunder. I överlag så ser jag dessa tungviktare som de absolut bästa i divisionen, i den här organisationen, på många, många år och jag skulle inte bli förvånad om de fick mötas en tredje gång då dem är relativt unga och är med i det absoluta toppskiktet, men det är inget vi behöver tänka på just nu.

Senast vi fick se kombattanterna in action så var det under samma gala (UFC146 i Maj) där Velasquez körde över Antonio Silva medan Dos Santos gav Frank Mir en rejäl omgång för att därmed försvara sitt bälte. Båda klev in på 108 kg under gårdagens invägning.

Junior ”Cigano” Dos Santos har verkligen slagit sig fram i den här divisionen med 9-0 (6 segrar vi knockout/teknisk knockout) i UFC där han aldrig har varit i fara i någon av matcherna med en fullständigt briljant boxning som huvudnummer. Han har visat upp en extrem kombination av teknik och kraft, och det som gör honom ännu farligare är hans förmåga att styra fighterna stående och att hålla dem kvar där. Det ska nämnas att han även har ett svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu under ”Big Nog” (Minotauro Nogeira), dock inget han har fått chansen att visa upp ännu.

Det vinnande slaget i det första mötet

Cain Velasquez skulle jag nog vilja hålla som mer komplett. En brottare i grunden, så även den absolut bästa i viktklassen, där man framförallt imponeras av hur pass atletisk han är med tanke på sin storlek, och med det rör han sig väldigt bra samtidigt som han kan sätta tempot i minst 3 ronder. Likt sin motståndare, som är den enda som har besegrat honom, så stormade även han fram i organisationen när han vann titeln (besegrade Brock Lesnar) men som bekant lyckades han aldrig försvara den. Man ska även komma ihåg att han är en skillad kickboxare, trots det bör han vara mer än intresserad av att ta det här till mattan.

…där i har vi även nyckeln till utgången här. Velasquez var inte särskilt aggressiv förra gången, han tryckte inte på framåt och då blev han en enkel måltavla. Han måste verkligen utnyttja sin brottning och få utdelning med lyckade nedtagningar för att sedan hålla fighten kvar där, för även om han själv är långt ifrån en duvunge på fötterna, så är man verkligen i farozonen om man tvingas gå upp mot Junior Dos Santos stående.

När man nämner utmanarens eventuella nedtagningar som vägen till framgång, ska man inte komma ifrån att Dos Santos boxning är minst lika bra och effektiv som Velasquez brottning, och man ska komma ihåg att anledningen till att han kan vara så dominant är att han hela tiden lyckas hålla fighterna på fötterna. Velasquez har den högsta procenten på antalet takedowns i viktklassen av dagens aktiva medan Dos Santos har visat upp ett fantastiskt försvar på den varan då han endast har spenderat 13 sekunder på rygg under sina 9 matcher i UFC. Man får nog vara säker på att det är något han har slipat ännu hårdare på under sitt träningsläger.

En annan aspekt som jag också ser som viktig och därmed en fördel till mästarens favör är det psykologiska övertaget. Vi har, i tidigare returmöten, sett att det inte är särskilt lätt att återhämta sig efter en knock när man sedan ska ta sig an samma motståndare. Blir inte förvånad om vi får se en något tveksam och återhållsam Cain Velasquez efter det som hände senast, och skulle han börja tänka på den höga släggan som kom senast och täcka upp alldeles för mycket där så kan det lämna ytor för en uppercut som kanske är JDS absolut bästa slag.


Jag tror inte att det kommer gå lika fort den här gången, men jag påstår att utgången blir densamma där utmanaren löper en stor risk att bli utboxad på nytt. Ser dock ett betydligt större värde i att spela på vinstmetoden (1,80 kontra 1,45-1,55) än den raka segern då oddsskillnaden ska vara betydligt mindre. Spelar ”Cigano” som segrare via knockout/teknisk knockout och att han därmed får behålla sin titel.

/Puyol