Vi håller oss kvar i Orlando och UFC on Fox 17, med titelmatchen avklarad så ska vi nu ta oss an matchen som går strax innan det. De stora grabbarna gör upp när Junior Dos Santos och Alistair Overeem ska drabba samman i ett möte som har varit på tapeten länge. Favoriten kommer troligtvis ha sett betydligt bättre ut, men jag vill alltjämt hävda att han ska ha slagläge här.

  • Match: Junior Dos Santos – Alistair Overeem
  • Spel: Dos Santos att vinna på avslut
  • Odds: 1,60 @ Unibet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 05.00 20/12

Junior Dos Santos har matchats sparsamt på slutet, vilket nog bara kan ha haft en positiv effekt på honom. Det är mycket liv som har sugits ur honom i 3 av de 4 senaste matcherna han har gått mot Cain Velasquez gånger två (titelmatcher) samt Stipe Miocic (som han ändå lyckades vinna) där han fick ta emot hänsynslöst mycket stryk över 14,5 ronder. Välmeriterade Alistair Overeem däremot har vaknat till liv efter en trög inledning i UFC där han ändå hämtades in för att utmana just JDS (när han alltjämt stod som mästare) och har nu två raka vinster bagaget, vilket faktiskt är hans främsta svit (i UFC) hittills. Det är nu en, under huvudtränarna Jackson/Winkeljohn (med bland annat den nyblivna mästarinnan Holly Holm), en betydligt mer taktiskt slipad striker som går in till uppgifterna nu där han ser ut att ha vridit upp sin ”fight IQ” en aning. Det till trots, och att jag faktiskt är osäker på var favoriten står: Dos Santos kan och tål att ta stryk medan Overeem bär på en haka som känns än mer suspekt och den ska inte vara lika hållbar.

Overeem följde upp den tidiga vinsten mot en omatchad Stefan Struve med att besegra Roy Nelson på poäng. Något som förvånade mig en aning med tanke på hur mycket power det motståndet hade i sin högerslägga. En smart och rörlig ”The Reem” kunde dock manövrera ut motståndet och bort från hans vinnande vapen i ett möte där han, för ovanlighetens skull, hade en tydlig ”speed advantage” emot – något han inte kommer ha här. Dos Santos är, utöver att han är en erkänd ”power puncher”, en av de absolut främsta inom tungviktsklassen på att både röra snabbt och förhållandevis rätt för att sätta sig själv i position för landa med sin tunga höger, ett slag jag inte tror att den fd K1-mästaren klarar av att absorbera. Overeem har, under sin tid i UFC, knockats av motstånd som inte är lika slagkraftigt som JDS.


En spelform att föredra även om tron på favoriten inte skulle vara jättehög. Ladbrokes betalar exempelvis 1,33 på den här spelformen, vilket är i nivå med den raka segern som inte är spelbar. Overeem kommer troligtvis vilja etablera en striking match på avstånd, men JDS är vass därifrån också. Brassen avslutar, främst via knockout, en klar majoritet av sina vinster (82 procent) och över 15 minuter ska han få möjligheter till att lossa högerkanonen på en måltavla som har visat sig vara något känslig. Junior Dos Santos att vinna via ett avslut spelas med en medelinsats.

/Puyol