UFC återvänder till Vegas och ett häftigt Mandalay Bay Center när ytterligare en säsong av Ultimate Fighter, som har haft en enormt stor del i organisationens framgång, ska avgöras. Den här gången med två finaler, här med fokus som inleds med den ena av dem. Julianna Pena tar sig an Jessica Rakoczy i något som får ses som ett historiskt ögonblick. Här anser jag att den ena slagskämpen ska ha en större chans på segern än vad oddsfördelningen tyder på.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Julianna Pena – Jessica Rakoczy
  • Spel: Rakoczy
  • Odds: 3,20 @ Expekt
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 05.30 1/12

Den 18:e säsongen av Ultimate Fighter är på väg att lida mot sitt slut med ett sexsiffrigt kontrakt som står på spel. Nytt för i år är att man har plockat med kvinnliga deltagare till bantamviktklassen där Julianna Pena (4 segrar, 2 förluster) och Jessica Rakoczy (1 seger, 3 förluster, 1 no contest) har tagit sig hela vägen till final genom att besegra 3 motståndare vardera. Pena är i mitt tycke den som har imponerat allra mest där vägen hit har varit något bekväm. Hon gjorde sig ett namn tidigt där hennes personlighet inte var alltför uppskattad i huset. Rakoczy, som är hela 12 år äldre än sin motståndare, har inte tagit lika mycket plats och kanske utvecklats allra mest under den korta tiden. Notera tiden för spelstoppet i och med att galan drar igång tidigt på morgonen, svensk tid.

ultimate-fighter-ronda-rousey-miesha-tate

tuf-18-dana-finale-breakdown-fpf_464841_FrontPageFeatureNarrow

Intressant nog så har en del amerikanska medier och experter i ämnet varit oense om favoritskapet. I vissa drag påminner Jessica Rakoczy (till vänster i den nedersta bilden), som står som spelbolagens ”underdog”, en hel del om Kelvin Gastelum som stod som segrare i herrklassen ifjol. Även om stilarna skiljer sig avsevärt i och med att han var en brottare i grunden medan den här damen är en meriterad boxare, så har de en gemensam nämnare i att de båda valdes in sist till sina lag när programmet väl drog igång, därmed de deltagarna som man troligtvis förväntade sig minst utav. Att slå ur underläge kan återigen visa sig vara ett vinnande koncept och jag anser att potentialen till en ny framgång finns där. Anser att hon underskattas här på nytt.

Julianna Pena bör definitivt vara mer allround och slipad i de olika grenarna, och även om hon troligtvis har större kraft i sina slag så tror jag nog att hon måste ta den här matchen till mattan för att kunna avgå med segern. Rakoczys boxning är än mer teknisk där jag vill ge henne en viss fördel i en stående duell samtidigt som hon såg ut att ha utvecklat sitt nedtagningsförsvar under programmets gång där hon dominerade sin motståndare i semifinalen även från sämre positioner. Som en fd nationell mästare i boxning vill jag även ge henne en viss fördel av att ha varit inblandad i stora matcher, något motståndet inte har varit i samma grad och det är fler i programmets historia som har sviktat med favoritskapet bakom sig.


Jessica Rakoczy att vinna och stå som segrare av TUF-historiens första damklass spelas med en låg insats.

/Puyol