Galorna duggar tätt nu och här har vi en riktigt fin sådan framför oss när kombattanterna ska få visa upp sig i Vegas. Ett väldigt intressant huvudkort, visserligen med många stora favoriter, där nattens titelfight är något att se framemot. Så även den vi kommer fokusera på här när José Aldo (21-1) och Frankie Edgar (15-3-1) ska drabba samman. Väljer att inte utse någon vinnare, däremot intresserar jag mig för matchtiden.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC (UFC 156)
  • Match: José Aldo – Frankie Edgar
  • Spel: Över 4,5 ronder
  • Odds: 1,72 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 06.00

Den här fighten skulle ha gått i Brasilien för några månader sedan när utmanaren Frankie Edgar klev in som ersättare för en skadad Eric Koch. Då blev mästaren José Aldo skadad istället efter en motorcykelolycka, vilket har skjutit upp det här mötet. Notera tiden för spelstoppet då matchen beräknas dra igång klockan 6 på morgonen, svensk tid. Noterbart även att det här, i och med att det är en titelmatch, gäller över 5 ronder.

José Aldo ska nu försvara sitt bälte ännu en gång efter att ha lyckats med den bedriften vid fem tillfällen sedan organisationen WEC gick samman med UFC. Han rankas som en av världens absolut främsta fighter ”pound for pound” tillsammans med några andra storheter. Hans enda professionella förlust kom för snart 7,5 år sedan och då ska man komma ihåg att brassen inte är mer än 26 år ung. Vi har nu inte sett ”Junior” in action på drygt ett år då han levererade ett knä som fick Chad Mendes att slockna. Den här liraren har hela paketet, kombinerar explosivitet med både teknik och styrka i sina nävar och sparkar samtidigt som hans jiu-jitsu håller väldigt hög nivå. Det tillsammans med att han är otroligt svår att ta ner vilket gör att det är han som dikterar villkoren i matcherna, och därmed så blir han en väldigt, väldigt svår motståndare.

Frankie Edgar går här in i ett nytt kapitel i karriären när han nu väljer att gå ner en viktklass. Även om han gjorde det helt fantastiskt som lättviktare, där han var mästare under en period, så känns ändå det här beslutet som någorlunda efterlängtat då fjädervikt borde passa hans storlek något bättre. ”The Answer” är en utomordentlig brottare men så även en riktigt skarp boxare, och det han saknar i kraft kompenserar han upp med ett enormt fotarbete, vilket gör att han ofta plockar poäng i slagväxlingarna. Inatt kan han bli den tredje fightern (Randy Couture och BJ Penn de övriga) i UFC:s historia att ha burit bältet i två olika viktklasser. Han kommer nu från två knappa förluster via poäng mot Benson Henderson där den senaste var högst diskutabel.

Ser man till oddsfördelningen så är det José Aldo som bär på favoritskapet, vilket kanske inte är så märkligt sett till vilka fullständigt lysande resultat han har bakom sig när han väl kliver in i buren, men oddsen på Frankie Edgar har dock börjat gå ner hos spelbolagen. Svårt att veta hur han anpassar sig till den här viktklassen då hans fotarbete kanske inte blir lika vägvinnande samtidigt som han kan dra fördelar av att han inte längre är mindre än sin motståndare. Utmanaren i det här fallet är däremot den mest erfarne och meriterade av den varan som mästaren kan ha stött på så här långt, rent av kanske även den vassaste i överlag.

Man vågar inte gå emot Edgar när han står som underdog då han har en förmåga att stå för bra resultat hur pass uträknad han än kan vara inför men även under en fight då han har vänt underlägen efter att ha tagit emot ett par rejäla smällar vid ett antal tillfällen. Återstår att se om han hamnar i en liknande situation på nytt, i övrigt tror jag att den här fighten kan komma att påminna om majoriteten av fighterna han har gått. Skulle det bli så, så känns ett annat spelalternativ nära till hands.

Baserar stora delar av det här spelalternativet på två saker. Ett, Frankie Edgars enorma hjärta, och två, Frankie Edgars oförmåga att avsluta sina fighter. Den här liraren har (hittills) visat sig vara extremt tjurskallig och omöjlig att slå ut samtidigt som han, allt som oftast, inte har haft tillräckligt med kräm för sätta stopp för motståndarna av egen kraft. Hans 6 senaste fighter har varit titelmatcher och därmed planerade att gå över 5 ronder. Samtliga förutom en har gått tiden ut, och den avslutades strax innan slutet av den 4:e ronden. För Aldos del, om man ser över samma period på 6 fighter, så har hälften av dessa gått till en 5:e rond eller poängräkning.

Tror att vi kommer få se en avvaktande inledning innan tempot skruvas upp, dels då jag misstänker att Aldo inte kommer vara lika aggressiv från start med sina välkända sparkar. Ett bra vapen för att sakta ner Edgars rörelsemönster annars, men då han brukar vara bra på att läsa av den tekniken för att sedan växla till en nedtagning, så tror jag att mästaren kan bli något mer försiktig med den attacken då utmanaren har brottat ner större, tyngre och starkare motståndare än han själv.


Tycker nog att det här objektet är värt en medelinsats. Jag skulle inte bli särskilt förvånad om vi går till domarnas poängräkning inatt, men här räcker det med att vi ska passera den fjärde ronden utan ett avslut. Över 4,5 ronder spelas.

/Puyol