Det blev inte den förmodade titel- samt drömmatchen som vi hade hoppats på, men av aktörerna är alltjämt kvar i galans main event som alltså har skiftats en aning. Conor McGregor, med ett stort irländskt stöd på plats, drabbar nu istället samman med Chad Mendes i det som avslutar UFC 189 i Las Vegas. Det som till en början hade varit en ren striking match-up kan nu se aningen annorlunda ut och det är kanske här ”The Notorious” fantastiska färdigheter på fötterna, eventuellt, kan komma att neutraliseras. Anser nog att det är värt att ge tillställningens underdog en chans.

  • Match: Conor McGregor – Chad Mendes
  • Spel: Mendes
  • Odds: 2,62 @ William Hill
  • Units: 2,5/5
  • Spelstopp: 04.00 12/7

Att den här matchen inte kommer bli av är väldigt tragiskt, för den hade potential att bli något riktigt stort. Den mångårige fjäderviktsmästaren José Aldo tvingades hoppa av för någon vecka sedan pga en revbensskada och där har Chad Mendes (17-2) tagit hans plats istället. Stilmässigt en helt annan typ av match för Conor McGregor (17-2) än det som stod framför honom innan. Noterbart att en bookie i Vegas öppnade upp två spel på McGregor när det började ryktas om att den tilltänkta matchen (en skadefri Aldo var knapp favorit) inte skulle bli av. Knapp favorit mot Aldo, knapp underdog mot Mendes. Personligen, och med vad Aldo har hunnit uträtta under sin karriär, så hade jag velat se honom som tydlig favorit mot irländaren. Jag hade även lyft fram Mendes, med en full training camp, som en mindre favorit i det här mötet.

Conor McGregor är en briljant striker. Han är oerhört kreativ och är otroligt effektiv på att hitta vinklar för sina slag, utöver att han besitter en hel del power. Till det, vilket jag inte hade lagt någon större vikt vid innan, är att han verkligen har storleken för det här. ”The Notorious” kommer ha ett ”reach advantage” på lite mindre än 20 cm, och med tanke på hur pass väl han kontrollerar distansen så kan ha förmågan till att fiska in ett snabbt avslut även här om det blir till en sk ”striking match at distance” – trots att en av Mendes främsta egenskaper är att han kan stänga det gapet ganska snabbt. Det främsta testet ligger dock i att Chad Mendes inte bara är den i särklass främsta brottaren irländaren har gått upp emot – det är även den första brottaren McGregor ställs mot på den här nivån överhuvudtaget.

McGregor har gått 5-0 i UFC. Noterbart att samtliga av Brimage, Holloway (den enda som har överlevt tiden ut), Brandao, Poirier samt Siver har varit utpräglade strikers. Mendes, som har förbättrat sina händer avsevärt (tävlade och hängde med Aldo i 5 ronder senast), är en av de mer effektiva brottarna i UFC med en hög procent på antalet lyckade nedtagningar. Vi vet fortfarande inte hur McGregor står sig när och om han väl blir nedplockad till mattan, så även hur han ser ut förbi den inledande ronden mot någon som har potentialen och egenskaperna till att kunna etablera ett visst tryck.


Jag tycker nog att det här är ett bra pris om man ser till att det här är en annan typ av utmaning för McGregors del i områden där han inte har testats det minsta. Spelar en insats strax under medel på Chad Mendes som vinnare.

/Puyol