UFC återvänder till Brasilien, Rio de Janerio och Maracana-området där den mindre inomhusarenan står som spelplats för detta spektakel. Ett efterlängtat returmöte och en titelmatch när mästaren José Aldo, återigen, ska ta sig an utmanaren Chad Mendes som har radat upp segrarna sedan dess. Tror inte att det går lika smärtfritt den här gången, men att segraren kommer vara den samma där spel på utgången till över 3 ggr lockar.

  • Match: Jose Aldo – Chad Mendes
  • Spel: Aldo att vinna via domslut
  • Odds: 3,50 @ Unibet
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 04.30 26/10

Drygt 2,5 år senare. Returmöte i samma stad efter att Aldo slog ut motståndet den första gången. Sedan dess har Mendes utvecklats medan mästaren har fortsatt regera på tronen där detta, eventuellt, kan vara hans tuffaste test på länge. Rivaliteten har byggts på och banar väg för ett högintressant möte mellan de främsta kombattanterna i den här viktklassen,

Jose Aldo är numera den enda brassen i organisationen som står som mästare i dess 8 viktklasser, väldigt anmärkningsvärt med tanke på hur pass länge hans landsmän har dominerat UFC och den här sporten. Den här matchen går hemma i Rio, dit han flyttade som ung och hemlös. Det förvånar mig oerhört mycket att topparna inte ger honom ett större erkännande i ”pound for pound”-listan där jag alltjämt anser att han undervärderas trots de fantastiska resultaten. ”Junior” har endast förlorat en av 25 matcher, för det får man gå 9 år tillbaka i tiden med 17 raka segrar (hälften via knockout/teknisk knockout) sedan dess. Han är tekniskt fulländad vars enda svaghet kan ligga i att han har visat upp en tendens till att sakta ner något efter den de inledande 15-20 minuterna.

Inför det första mötet hade den atletiske Chad Mendes i princip endast sin brottning att luta sig tillbaka mot. Hans händer har tveklöst blivit betydligt bättre sedan dess där 4 av 5 motståndare har knockats sedan dess. Samtidigt, vad har han gått upp emot? Utöver det mötet så är endast en av hans motståndare i UFC (7 matcher inom loppet av 3,5 år) kvar bland topp-10 i viktklassens ranking. Tror alltjämt att motståndet är snäppet vassare på fötterna där han åter kan få svårigheter med att plocka ner mästaren i de inledande ronderna.


Brasilien och Rio står bakom sin mästare som, i mitt tycke, undervärderas. Sedan sammanslagningen mellan UFC och WEC har Aldo vunnit 4 av 6 titelmatcher på poäng/via domslut, det är även där jag anser att spelvärdet ligger även om ”Juniors” striking kan vara tillräckligt slagkraftig och effektiv för att stoppa de flesta inom loppet av 5 ronder. Jose Aldo att stå som segrare på poäng testas med en lägre insats.

/Puyol