Vi stannar kvar i Baltimore och UFC 172 som bekant bjuder på en titelmatch i lätt-tungvikt, det är även det mötet vi väljer att koncentrera oss på här där bältet eventuellt kan skifta ägare tidig söndagmorgon. Jon Jones har på relativt kort vuxit ut till en av de mer dominanta mästarna i sporten och står här inför en ny utmaning med Glover Teixeira som motståndare. Tror nog att titelhållaren kan ha repat sig tillräckligt efter att ha stött på det svenska stålet och därmed bana väg för en intressant returmatch.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Jon Jones – Glover Teixeira
  • Spel: Jones to win inside distance
  • Odds: 1,66 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 05.00 27/4

Jon Jones, med segrar i 19 av 20 matcher (den enda förlusten via diskvalificering), gick upp mot en utmaning senast (Alexander Gustafsson) där han egentligen testades riktigt rejält för allra första gången i sin karriär där han har varit fruktansvärt dominant. Jones blev UFC:s yngsta mästare när han vid 23 års ålder lade beslag över bältet med 6 lyckade titelförsvar. ”Bones” är unik med sina atletiska förmågor och enorma räckvidd, där han i princip har ett stort övertag mot samtliga (undantaget Gustafsson) och det är något som kombineras med en fantastisk brottning, lysande tekniska färdigheter i sina slag där han är väldigt kreativ och smart i sitt sätt att ta sig an uppgifterna.

Glover Teixeira, med vinster i 22 av 24 matcher (obesegrad sedan närmare 9 år tillbaka), har till skillnad från motståndet inte hunnit visa upp sig under en lika lång period på den stora scenen men har klättrat snabbt i toppskiktet och uppenbarligen övertygat tillräckligt för att få den här chansen. Brassen kommer från skarpa avslut mot Ryan Bader och James Te Huna där han har visat prov på sin ”knockout power” och slipade jiu-jitsu, där även han nämns som en duktig brottare.

-

Majoriteten av spelbolagen placerar sig under 1,2 ggr på mästaren som i vanlig ordning går in som storfavorit, jag reagerar däremot på den relativt breda skillnaden uppåt på ett eventuellt avslut. Endast två (Mauler Gustafsson och Rashad Evans) av de 12 senaste kombattanterna som har gått upp mot Jones har klarat sig tiden ut där jag är något skeptisk till om nattens motståndare skulle lyckas stå över 25 minuter (5 x 5 minuters ronder). Glover Teixeira har imponerat sedan intåget i UFC och presenterar spetsegenskaper i sin boxning som besitter en hel del kraft. Samtidigt har hans väg till den här titelmatchen varit extremt bekväm där jag ännu inte tycker att han har testats nämnvärt. En trött Rampage Jackson på nedgång får nog ses som den mest meriterande segern och den senaste insatsen, som garanterade den här titelmatchen, var skakig även om den visserligen vanns mot en Ryan Bader som knappt rankas bland topp-10.

Även om UFC har gjort sitt för att sälja matchen, där Teixeira har nämnts som det största hotet till tronen, är jag långt ifrån övertygad. Brassen är, till skillnad från Gustafsson, inte lika kvick i sitt rörelsemönster vilket kommer hämma hans förmåga att eventuellt landa med de riktigt tunga kombinationerna. Jon Jones, med egenskaper som gör honom till en farlig avslutare i flera positioner, har varit överlägsen i nästintill varje rond där han har varit aktiv. Återigen, undantaget Alexander Gustafsson med egenskaper att mäta sig med en enorm ”reach advantage” (8,5 inches inatt) som är till en stor fördel i Jones favör. Han är otroligt effektiv på att kontrollera avståndet till sina motståndare för att sedan landa sina slag från distans, där han ur vissa avseenden kan använda sina sparkar som en jabb, och kombinera detta med nedtagningar. Glover såg något matt ut senast, och det på relativt kort tid, och med tanke på vilket tryck Jones kan sätta upp när han varierar sina attacker så bör han rimligtvis nöta ner brassen i takt med att den här bataljen rör sig framåt.


Jon Jones att vinna och avsluta (win inside distance) matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol