UFC följer upp en gammal tradition med en riktigt stor match kring årsskiftet, och det som nu går av stapeln i Las Vegas (tidig söndagmorgon svensk tid) några dagar in på det nya året är enligt mig kanske det största som har satts ihop om man ser till de båda kombattanternas färdigheter. Bältet i den lätta tungviktsklassen står på spel när mästaren Jon Jones tar sig an kanske sin främsta utmanare där Daniel Cormier står för motståndet i ett efterlängtat möte. Många frågetecken kommer rätas ut där jag ändå vill lyfta fram favoriten.

  • Match: Jon Jones – Daniel Cormier
  • Spel: Jones
  • Odds: 1,61 @ Nordicbet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 06.00 4/1

För 5 år sedan hade Jon Jones (20-1) mosat Matt Hamill i en högst ensidig historia. Domaren valde att, felaktigt nog, inte bryta förrän otillåtna armbågar började regna ner, vilket bidrog till att Jones blev diskad istället. Över 36 matcher tillsammans är det den enda ”förlusten” dessa herrar skrapar ihop, vilket är ett enastående facit med tanke på vad i första hand Jones har gått upp emot, där han redan har hunnit gå 8 titelmatcher och besegrat 5 st fd mästare trots att han endast är 27 år ung. Med ett svenskt intresse är det kul att lyfta fram att Alexander Gustafsson är den enda som har lyckats dra ner ”Bones” i djupa vatten. Daniel Cormier (15-0), fd mästare i tungvikt i den numera nedlagda organisationen Strikeforce där han knappt har förlorat en rond, har i 35 års ålder inte lyckats uppnå samma briljanta resultat i den här sporten att jämföra med sin motståndare, han bär dock med sig en enorm tävlingserfarenhet i överlag där han har varit uttagen i den amerikanska OS-truppen i brottning vid två tillfällen. Det här är, i mitt tycke, den formen av ”superfight” som UFC länge har varit ute efter att plocka ihop. Om Jones räknas in i pound for pound-toppen så vill jag nog hävda att Cormier är ganska nära han också. Den blir även extremt intressant då den även ses som oerhört jämn på förhand, vilket man bland annat kan se i oddsfördelningen.

Jon Jones inledde sin karriär som brottare även han, men har med tiden utvecklats till en oerhört teknisk och framförallt väldigt kreativ striker, men framförallt så skulle jag vilja hävda att han besitter någon form av ”fight IQ”, eller spelförståelse, som är snäppet högre än kanske samtliga utövare. Han har i ett antal tillställningar valt att faktiskt spela på motståndarnas styrkor och deras villkor, även om jag kanske är skeptisk till om det är något han väljer att gå på inatt. Daniel Cormier är den främsta brottaren i MMA, oerhört atletisk med ett imponerande snabbt rörelsemönster med bra händer att tillgå. Som gammal tungviktare är han även en av få som kan matcha motståndaren rent storleksmässigt, tror dock att längden kommer bli en faktor – vilket det allt som oftast har varit.

Jon Jones kommer ha en ”reach advantage” på hela 30 centimeter. Med sina 84,5 in (215 cm) har han haft en fantastisk förmåga att utnyttja denna fördel. Daniel Cormier sitter inne på en ”reach” på 72,5 in, vilket är genomsnittligt för två och tre viktklasser nedåt. Med tanke på hur pass skicklig mästaren (Jones) är på att träffa från distans innebär det att utmanaren (Cormier) måste krympa relativt stora ytor för att kunna komma åt och etablera en brottningsmatch. Noterbart att det här blir den 11:e matchen under UFC:s mångåriga historia som en av kombattanterna har haft en fördel av sin reach advantage på mer än 10 in och en kraftig majoritet har vunnits av den längre deltagaren. Det här blir även den titelmatchen i UFC:s historia med den största skillnaden i reach. De 5 titelmatcherna i topp med den största differensen ur den aspekten har Jon Jones varit inblandad i och de har han som bekant vunnit.


Jag är övertygad om att Cormier skulle besegra samtliga av de övriga pjäserna i den här divisionen, inklusive Gustafsson, men att Jones kommer bli något för svår. Jag tror helt enkelt att ”DC” inte har något mer att gå på än att vid upprepade tillfällen sätta mästaren på mattan där utmanaren borde få enorma svårigheter att skapa något på fötterna och i clinch. Vinnarspelet på Jon Jones spelas med en insats strax över medel.

/Puyol