Ännu mer kampsport och mixed martial arts där UFC-galorna duggar tätt denna April-månad. Den här gången i Prudential Center i New Jersey där mitt första spel hämtas från titelmatchen i lätt-tungvikt mellan mästaren Jon Jones och utmanaren Chael Sonnen. Favoritskapet är stort och befogat där jag väljer att försöka mig på vinstmetoden.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Jon Jones – Chael Sonnen
  • Spel: Jon Jones genom kapitulation
  • Odds: 2,50 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 05.00

Jon Jones (17 vinster, 1 förlust) står fortfarande på 25 år men kommer trots det in med en enorm erfarenhet. Redan för 2 år sedan blev han organisationens yngsta mästare och ända sedan entrén har han dominerat den här viktklassen fullständigt, där han redan har hunnit avverka 5 st fd champs i sina titelmatcher. Hans record blir än mer imponerande av att hans enda förlust kom till via en tvivelaktig diskvalificering. I mitt tycke är han den mest kompletta fightern i UFC idag där hans fullständigt fenomenala brottning går i hand med att han har lyckats utveckla de stående aspekterna för varje match, i princip. Han använder sig av väldigt unika tekniker tack vare sin enorma reach advantage, där han har ett övertag på samtliga motståndare.

Chael Sonnen (27 vinster, 12 förluster, 1 oavgjort) är desto äldre med sina 36 fyllda år och en veteran i sporten. Det här blir hans 12:e match i organisationen och den tredje titelmatchen där han förlorade de två tidigare mot den främste pound for poundAnderson Silva, dock i mellanviktsklassen. Sonnen är likt motståndaren en brottare i grunden, men i jämförelse med densamma så har han inte lika mycket att gå på i sin verktygslåda, utöver sina punchlines och sitt eviga trash talk. Han är en av de mest effektiva i sporten när det kommer till nedtagningar och att hålla kvar matchen på mattan, återstår dock att se om han lyckas med det mot kvällens motstånd.

”Jonny Bones” under fredagkvällens invägning
där båda kombattanterna vägde in på 93 kg 

Jon Jones är i en klass för sig och i mina ögon är det här en rejäl mismatch för hans motståndare. Bet365 ger i nuläget 1,10 på titelhållaren och så som jag misstänker att den här matchen kommer utspela sig så ska oddset absolut inte vara högre än så heller. Vinstmetoden är dock av intresse, vilket jag kommer till inom kort.

Chael Sonnens chanser till att överleva, och den mest vitala aspekten här, är att plocka ner sin motståndare. Något han har varit mer än framgångsrik på när de har varit 10 kg lättare. Här har han dock valt att söka fel motståndare i Jon Jones som är ett fysiskt praktexemplar och en enormt atletisk och storvuxen herre för sin viktklass – och inte nog med det, han är en brottare, och det finns en anledning till varför han aldrig någonsin har blivit nedtagen under sina 12 matcher i organisationen.

När the champ väl har drabbat samman med motstånd som också sitter på brottarbakgrund har han fått dem att bli något tveksamma och avvaktande för att sedan hålla sig på avstånd med svårigheter att komma tätt inpå, därmed inom perfekt range för Jones att måtta sina slag. Misstänker dock att Sonnen, i vanlig ordning, kommer trycka på och röra sig framåt och det är även där jag ser ett visst riskmoment mot en så pass skicklig grappler som Jones.

Jon Jones har ända sedan sin senaste match utvecklat sin jiu-jitsu och tränat ännu hårdare på den disciplinen, och det utöver att han redan har visat upp ett antal väldigt tekniska nummer via sina lås. Tror snarare att han kan vända motståndarens nedtagningsförsök till bra positioner för egen del för att eventuellt jobba in en ny submission här. Statistiskt sett är jag även förvånad över att den här vinstmetoden står så pass högt, och även om hans ground and pound är direkt hänsynslös så är det sällan han hittar avsluten därifrån. Jones har vunnit 5 av sina 11 UFC-matcher via submission medan Sonnen har haft en förmåga att klappa ur. 8 av 12 förluster har kommit till via kapitulation, där endast en av förlusterna har kommit till efter en slagserie.


Jag är övertygad om att mästaren har det som krävs för att avsluta den här matchen medan jag har svårt att se hur utmanaren ska överleva 25 minuter (5 ronder x 5 minuter) med det monstret och högklassiga avslutaren Jon Jones har visat sig att vara. 2,50 på mästaren att avgå med segern via en submission (kapitulation) sticker ut och spelas därefter.

/Puyol