Ytterligare ett speltips från nattens UFC-gala, sedan väljer jag att stanna där. Plockar ett objekt från huvudkortets welterviktsmatch där amerikanen Jon Fitch (24-4-1-(1)) och brassen Demian Maia (17-4) ska göra upp i en fight som kan bli väldigt betydelsefull för rankingen i viktklassen. Här väljer jag att backa upp favoriten.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC (UFC 156)
  • Match: Jon Fitch – Demian Maia
  • Spel: Jon Fitch
  • Odds: 1,53 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.30

Jon Fitch kom tillbaka från två besvikelser på ett högst imponerande sätt när han, smått uträknad, besegrade en sylvass talang i form av Erick Silva på främmande mark. En av hans största segrar och en fingervisning på hur pass svårslagen han kan vara. Tidigare anklagad för att vara tråkig kom han upp med en fight of the night-prestation och skulle han ligga på samma nivå även inatt så blir han en oerhört tuff uppgift för vem som helst i den här divisionen.

Demian Maia har, sedan han droppade ner en viktklass, inte behövt slåss i mer än 3 minuter och 17 sekunder i sina 2 senaste fighter. Mer tid än så har denna extremt vassa jiu jitsu-spelare inte behövt för att dominera sina motståndare. Kopplar han in sina lås på motståndaren så är man ute på hal is, återstår dock att se om han kontrollera nattens motståndare på samma sätt.

Noterbart är att senast vi såg dessa herrar så slogs dem under samma gala. För att återgå till Demian Maia så imponerade han stort framförallt i mötet med Sam Stout. Innan dess (Dong Hyun-Kim i somras) i något som var mer tveksamt då motståndaren skadade sig omgående efter en konstig landning. Frågan är om han kan ta grepp och kontrollera Jon Fitch på samma sätt? Jag tror inte det.

I en stående slagväxling har Maia ingenting att hämta och han har aldrig varit något vidare i det området. Motståndaren i det här mötet är långt ifrån tekniskt fulländad i sin stand up även han, men han är fortfarande snäppet vassare. Ytterligare en nyckel för Fitch, där han också har en ”edge”, är brottningen där han ska vara numret större som mångårig utövare, och det i kombination med att han också är en riktigt stark grappler gör att jag tror att han kommer försvara sig väldigt bra mot motståndarens vapen.

För drygt ett år sedan blev Jon Fitch hänsynslöst knockad av Johnny Hendricks efter bara några sekunder när han såg väldigt oförberedd ut. Går man sedan hela 10 år tillbaka i tiden så har han endast förlorat en fight till, och det var mot den nuvarande mästaren Georges St. Pierre i en titelmatch. Ett helt lysande record, för att återgå till inledningen där det nämns hur pass svårslagen den här killen kan vara. Visar han upp samma hunger och intensitet som senast så har jag svårt att se honom förlora även här.


Nattens motståndare är långt ifrån en lek, men jag håller favoriten ett snäpp högre. Tycker nog att han ska ha tillräckligt i sig för att få den här vinsten och jag tror att han grisar till sig ett enhälligt domslut. Jon Fitch spelas som segrare.

/Puyol