Hämtar ett fjärde spelobjekt från nattens gala i American Airlines Center i Dallas där UFC, som bekant, har skrapat ihop ett skapligt kort där vi nu riktar in oss på den absoluta höjdpunkten i det som kan bli en stor kväll för welterviktarna. En ny mästare ska koras där Johny Hendricks, hemmahörande här i Texas, får en ny chans och går in som favorit mot Robbie Lawler som har stått för en riktigt fin resa sedan återkomsten till den ledande organisationen. Tror nog att det kan smälla rätt bra här och att ”Big Rigg” kan få sin revansch.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Johny Hendricks – Robbie Lawler
  • Spel: Hendricks att vinna innan domslut
  • Odds: 1,98 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 05.00 16/3

Johny Hendricks förlorade titelmötet mot Georges St-Pierre med väldigt knapp marginal i det som kunde ha brutit den mångårige mästarens svit på 8 framgångsrika titelförsvar innan dess. Hendricks testade den fantastiska kanadensaren som ingen annan och reaktionerna på domslutet var stora. Inte långt därefter valde ”GSP” att kliva åt sidan vilket har öppnat upp den här viktklassen rejält vilket syns till på det här matchkortet med 6 av de topprankade welterviktarna i spel denna kväll – och där är vi idag med en Johny Hendricks som får en ny möjlighet till att lägga beslag på bältet.

Johny Hendricks (15-2) har trots fina meriter som brottare gjort sig ett namn via en hänsynslös paradgren, vänstersläggan som står för en sk ”one punch knockout power”. Hälften av segrarna i UFC har hämtats in via den metoden som har varit ett vasst segervapen, i samma veva visade han upp ett par andra goda färdigheter senast. Robbie Lawler (22-9-(1)) står för en hel del erfarenhet där han faktiskt gjorde sin UFC-debut för drygt 12 år sedan innan återkomsten ifjol efter att ha hoppat runt bland ett par organisationer. Även ”Ruthless” står, precis som motståndet, för en hel del slagstyrka på fötterna vilket bidrar till spänningen som ligger kring den här titelmatchen.

Georges St-Pierre vs Johny Hendricks rig-lawler.0_standard_730.0

Titelmatch över 25 minuter (5 ronder) där en ny mästare ska krönas för första gången på drygt 6 år.  En stor möjlighet för Johny Hendricks, med det rejäla skägget, som får sitt andra försök inom loppet av 5 månader, men kanske en ännu större chans för Robbie Lawler vars återtåg har varit något av en saga hittills. Faktum är att han endast lyckades vinna 4 av de 10 föregående matcherna och karriären såg ut att gå utför innan återkomsten till UFC där han verkar trivas än bättre på den stora scenen. I sin väg till denna titelmatch har han slagit ut en Josh Koscheck på kraftig nedgång, en medioker Bobby Voelker samt en alldeles för passiv Rory MacDonald över en delad poängseger. Potentialen och kraften i hans slag bör respekteras, frågan är dock om han lyckas landa dessa där jag ännu inte tror att han har det som krävs för att stå som mästare om han måste gå över nattens motståndare för att kunna ta sig dit.

Johny Hendricks missade vikten med drygt halvkilot under invägningen men det åtgärdades snabbt och det verkar inte ha varit någon större fara. Han stod för en lysande insats för några månader sedan och visade att han egentligen inte har särskilt mycket att utveckla. En än mer imponerande prestation att det var första gången han gick 5 ronder och efter att ha löst den uppgiften på ett galant sätt vid första tillfället så har han vunnit erfarenheten av hur han ska kunna fördela krafterna en andra gång. Tror nog att hans fall senast var att han kanske var något återhållsam när luckorna gavs mot St-Pierre och att det kan justeras till hans fördel ikväll istället. Det står klart att Hendricks, utöver att jag tror att han har mer att erbjuda från topp på mattan, har en unik förmåga i att släcka sin motståndare med ett slag där jag ser den här uppgiften som överkomlig.

Robbie Lawler är ingen större strateg och kan i stort enbart slåss på ett sätt: Väldigt aggressivt och framåt. Även om det skulle kunna vara ett positivt drag så öppnar det alltjämt upp och ger läge för motståndarens huvudnummer. Hendricks visade i mötet med GSP, som hade ett enormt ”reach advantage”, att han kan krympa distansen och avståndet till sin motståndare väldigt snabbt, vilket jag ser som en av nycklarna inatt.


Ladbrokes står på 1,72 på samma spelform vilket känns mer rimligt. En medelinsats på Johny Hendricks att stå som segrare genom att avsluta matchen.

/Puyol