Mer kampsport där ytterligare en UFC-gala knackar på dörren och vi är relativt tidiga med ett av helgens bidrag. En titelmatch kommer äga rum i Chicago den här helgen, men först hoppar vi på det som inleder huvudkortet. Två veteraner i form av Joe Lauzon och Takanori Gomi drabbar samman i en lättviktsmatch där jag gillar favoritens möjligheter. En av UFC:s främsta bonuspengsplockare genom tiderna avslutar nästan 96 procent av sina vinster – och jag vill nog ge honom rimliga chanser även i det här mötet sett till vilket övertag han ska ha på mattan.

  • Match: Joe Lauzon – Takanori Gomi
  • Spel: Lauzon att vinna på avslut (wins inside distance)
  • Odds: 1,76 @ Ladbrokes
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 02.00 26/7

Jag är nog relativt säker på att Joe Lauzon (24-10), som kan ha varit inblandad i fler krig än vad som är hälsosamt, inte kan mäta sig med toppskiktet – det är dock inte den typen av kraftmätning han går upp emot nu där han alltjämt är en ruskigt vass avslutare, skicklig på att kunna utnyttja små fönster till en avgörande attack, och en knepig matchning för stora delar av lättviktsklassen. J-Lau är väldigt offensiv med en duglig striking, men i första hand riktigt slipad och aggressiv med sin grappling där hans jiu-jitsu är högklassig – vilket man inte kan säga om motståndet.

Takanori Gomi (35-10-1) var ett stort och framgångsrikt namn under Pride-eran, men sporten har rört sig ett antal steg framåt sedan dess där japanen inte har hängt med. Faktum är att han, under sina 5 år i UFC, har visat upp ett relativt svagt facit där han har gått 4-5. Han har alltjämt väldigt bra händer, och kan slå ut det här motståndet, men även i en striking match vill jag inte ge honom något större övertag. Akilleshälen ligger dock i hans defensiva grappling där knappa majoriteten av hans förluster har kommit till på mattan, och det mot motstånd som inte är lika drillade som det han drabbar samman med nu. Om japanen hamnar i en position i Lauzons guard så kommer hans chanser till överlevnad vara relativt små.


Lauzon har alltså 24 segrar i bagaget – endast en har varit på poäng. Så, gillar man hans möjligheter så är det här rätt väg att gå. Ett bra värde på att en eventuell vinst sker inom 3 ronder där jag gillar det relativt stora hoppet uppåt från den raka segern. Joe Lauzon att, oavsett vinnande metod, stå som segrare via ett avslut spelas strax över medel.

/Puyol