TD Garden i Boston står som värd för denna högst emotsedda UFC-gala som förväntas leverera kampsport av toppklass när det väl har snickrats ihop ett riktigt vasst matchkort. Inleder med huvudkortets första match hämtad från lättviktsklassen där Joe Lauzon tar sig an Michael Johnson. Spelar på en specialist som går upp mot ett försvar som har visat sig vara sårbart.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Joe Lauzon – Michael Johnson
  • Spel: Avslut via submission
  • Odds: 1,83 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 00.30 18/8

Joe Lauzon (22 vinster, 8 förluster) stod för sin UFC-debut redan som 22-åring och får nu 7 år senare ses som en veteran. En publikfavorit som alltid söker avslut (endast 2 av 30 matcher har gått till domslut) och en riktigt vass jiu-jitsu-utövare som står bakom en stor majoritet av segrarna. Är ute efter att studsa tillbaka från en blodig förlust mot Jim Miller i det som röstades fram som en av de främsta MMA-matcherna under fjolåret.

Michael Johnson (12 vinster, 8 förluster) är bekant för de som befann sig i Globen under den senaste UFC-galan här i Sverige. Inledde karriären som brottare, men känns nu desto mer bekväm stående och är likt motståndet en gammal deltagare från The Ultimate Fighter-programmet. Han har dock inte lyckats färga i jämförelse med resultatraden 4-4 i organisationen där han nu kommer från två svaga prestationer och förluster i följd.

ufox4_104

Joe Lauzon när han prickade in en triangel mot Jamie Varner ifjol

Under fredagkvällens invägning (båda fixade vikten och kom in på 71 kg) fick Joe Lauzon ta emot det största jublet av samtliga slagskämpar på matchkortet inför hemstaden Boston. Favoritskapet på Joe till 1,4 är befogat, väljer dock att spela på en aspekt i sporten till ett högre odds inom ett område där övertaget ska vara tillräckligt, där jag anser att matchningen känns något bekväm i det här fallet.

Joe Lauzon är, trots att han inte har tagit sig till den absoluta toppen, ett etablerat nummer i viktklassen där han har ett antal skalper i bagaget. Han är en aggressiv och teknisk grappler, så även en specialist på att få sin motståndare att klappa ur. Han är ruskigt kreativ och farlig på mattan där 18 av hans 22 professionella segrar har kommit till via lås där han har ett antal spektakulära avslut på sin meritlista. 6 av hans 7 submissions (av totalt 9 segrar på 14 UFC-matcher) har belönats med bonusutmärkelsen submission of the night, vilket säger en del om den tekniska nivån.

För Michael Johnsons del är det här ett steg uppåt vad gäller kvalitativt motstånd, speciellt om man ser till vilka resultat han har bakom sig. Han är explosiv och har bra tyngd i sina slag, men hans ground game är relativt undermåligt. 6 av totalt 8 förluster har kommit till via submission, senast mot vår svenske Reza Madadi (d’arce choke) i Stockholm-galan (UFC on Fuel TV 9) för ungefär 4 månader sedan där han fick spendera drygt halva matchen på rygg. Skulle kvällens motståndare hamna i ett sådant övertag i liknande positioner så är jag relativt övertygad om att det kommer avslutas betydligt fortare.


Med tanke på vilken enorm utdelning ”J-Lau” har haft på mattan så skulle jag inte bli alltför förvånad om han fiskade upp ytterligare ett nytt avslut. Den största mismatchen i den här bataljen går att hitta där och 1,83 till den ena kombattantens fördel känns godkänt på förhand. Matchen att avslutas via en submission spelas med en medelinsats. Spelet hittar ni under ”method of victory – how will the fight finish”.

/Puyol