Jerzy Janowicz spelar sin livs tennis – eller, samma tennis som han spelade i Paris i höstas, när han slog igenom på riktigt. Nu ställs han mot Federer på nedgång.

 

  • Sport: Tennis
  • Liga: ATP Rom
  • Match: Janowicz – Federer
  • Spel: Janowicz +4,5
  • Odds: 2,06 @ Pinnacle
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 19.00  

Polacken har alltså slagit: Giraldo, Tsonga och Gasquet i Rom. Han spelar på sin absoluta högstanivå och skickar in servar runt 230 km/h. Jerzy har alla vapen i lådan. Precis allt behärskar han och inom ett år borde han vara topp10-15.

Förutsättningarna är desamma som i Paris i höstas. Det var den sista masters-turneringen innan ATP-slutspelet och de största stjärnorna kanske inte maxade sina insatser. Lite samma sits har vi i Rom. Djokovic, Tsonga, Murray, Dimitrov, Wawrinka.. ja listan kan göras lång, men samtliga dessa spelare är utslagna ur Rom och det var inte långtifrån att även Nadal kvalificerades in där.

Federer är emellertid kvar i turneringen, men han har fått en nästan larvigt enkelt lottning. Starace och Simon, en WC-spelare och en fransman som tagit sig vidare till tredje rundan med ytterst liten marginal.

Alla servar numera på Federers backhandsida, alltid, och det med framgång. Simon försökte, men när man servar i 170 km/h skadar man inte någon topp10-spelare. Men när servarna kommer i 220-230 km/h mot den där backhandsidan, då kommer Federer att skicka ut väldigt många.

Nu är det knappast så att Janowicz är djupt beroende av sin serve. Det är ett grymt vapen men till skillnad mot många andra storservare kan Jerzy spela tennis. Hans in-side-out forehand är fantastisk och han hittar även vinnare med sin backhand. En väldigt komplett spelare när allt stämmer.

Men nu handlar det också om att allt ska stämma. I första omgången mot Giraldo hade polacken väldiga problem med vinden och var tvungen att rädda en handfull setbollar innan matchen vände. Nu när vädret blivit stabilare han Janowicz hittat spelet och väderprognosen ser ljus ut mot helgen.

Federer borde absolut inte blåsa av Janowicz av banan och hcp-spelet på polacken är riktigt bra.