Inatt har vi en mindre gala framför oss i Vegas där den 15:e upplagan av Ultimate Fighter ska avgöras i the co-main event. Fokus läggs dock på huvudmatchen där Jake Ellenberger (27-5) drabbar samman med danske Martin Kampmann (19-5) i weltervikts klassen. En tuff match, absolut, men den ena herren känns oerhört svårslagen i nuläget och får därmed mitt förtroende i nattens batalj.

  • Match: Jake Ellenberger-Martin Kampmann
  • Spel: Jake Ellenberger
  • Odds: 1,50 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 03.00

Notera spelstoppet då fighten drar igång ca 3-tiden (svensk tid) natten mot lördag. Då det är main event så går den i 5 ronder så till vida ingen har avgjort fighten innan dess.

”The Hitman” från Århus, Martin Kampmann, inledde i mellanvikt innan han droppade en viktklass. En kickboxare i grunden och därmed en farlig striker men med relativt fina skills även när det kommer till att avsluta fighterna på mattan. Han har några submissions i sitt record så i det området är han något underskattad, även om jag har svårt att se hur han ska fiska upp en sådan mot kvällens motståndare som bör ha ett övertag om fighten går till marken. Dansken får sikta in sig på att hitta sin distans ståendes för att etablera sin striking om han vill få ut något av den här fighten.

I den andra ringhörnan hittar vi Jake Ellenberger som har fightats i en rad andra organisationer innan han kom till UFC för snart 3 år sedan. Han har imponerat stort med sin kraft, där tunga nävar har kombinerats med riktigt vass, förstklassig brottning. Han är väldigt skicklig på att styra var och hur fighterna ska gå där just den tunga brottningen och alla nedtagningar bidrar med poäng på domarnas papper. Som jag ser det har han alla verktyg och hans aggressivitet kommer bli svår att handskas med även för kvällens motståndare.

Ellenberger, som med all rätt står som favorit, har visat sig vara vara ruggigt svårslagen under en längre tid nu och man ska komma ihåg att den enda förlusten på snart 4 år var mot Carlos Condit som är rankad 2a i denna viktklass efter George St. Pierre. Det var dessutom via split decision, vilket skvallrar om hur pass tuff den här liraren är.

Just ett sånt här motstånd tror jag passar kvällens underdog (Kampmann) mindre bra. Den urstarka brottarstilen kommer bli ett svårt nummer för hans del och har så varit förr. Ellenbergers sätt att ta sig an fighterna har visat sig vara väldigt vägvinnande sedan han debuterade i UFC och han har också visat att han kan ta en smäll. Något som känns positivt i det här mötet med Kampmann som är en skillad striker, men då jag har svårt att se dansken vinna en majoritet av ronderna så måste han verkligen slå ut sin motståndare här.

Jake Ellenberger har alla förutsättningar till att diktera villkoren i den här fighten och får därmed mitt förtroende, medelinsatsen spelas.

/Puyol