Efter två mindre tillställningar så är UFC tillbaka och aktivt för tredje helgen i rad med högklassig kampsport. Aningen större namn inblandade nu då UFC 184 bland annat bjuder på den första titelmatchen sedan två månader tillbaka, men innan det ska det ske en sammandrabbning i herrarnas welterviktsklass där båda kombattanterna har väldigt mycket att förlora. Jake Ellenberger gör upp med Josh Koscheck om det som troligtvis kommer handla om ett förnyat kontrakt. Jag anser nog att favoriten borde ha mer att ge med en uppgift som känns fullt överkomlig. Jag går på spel tidigt.

  • Match: Jake Ellenberger – Josh Koscheck
  • Spel: Ellenberger
  • Odds: 1,53 @ Betsafe
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.40 1/3

6 matcher, lika många förluster. Det är vad båda dessa herrar staplar upp om man slår ihop deras 6 senaste matcher. Därmed, stor press på båda kombattanterna där jag skulle utgå från att förloraren av det här mötet har stått för sitt sista framträdande i UFC. Skillnaden här är att medan Jake Ellenberger (29-9), som fyller 30 senare under den här månaden, kanske bara är på nedgång så är Josh Koscheck (17-8) troligtvis slut (av att döma efter hans senaste prestationer) och det har talats om pension – och det är sällan ett gott tecken när man tänker i de banorna inför en ny match.

Josh Koscheck, en slipad brottare med ”punching power” när det begav sig, är en av många veteraner som helt enkelt inte ser ut att ha mycket mer att ge. Under 2013, där han senast gick match, klarade han inte ronden ut mot varken Robbie Lawler eller Tyron Woodley. Det är den nuvarande mästaren samt ytterligare ett kvalificerat motstånd, men jag tror inte att det hade gjort någon större skillnad även om uppgifterna hade varit mer överkomliga på pappret.

Med de senaste resultaten att gå på så känns det aningen obegripligt att Jake Ellenberger inte var vansinnigt långt borta från chansen på en titelmatch för drygt ett och ett halvt år sedan. ”The Juggernaut”, som kontrar upp med liknande egenskaper, tror jag snarare att det har vuxit ut till en mental blockering där han inte fick ut någonting i mötet med en, som det visade sig, svårbemästrad Kelvin Gastelum innan årsskiftet – ett motstånd som både får klassas som yngre och hungrigare, utöver bättre, än det han går upp emot nu. Innan dess, förluster mot kvalificerat motstånd även här med tidigare nämnde Lawler (överlevde 13 minuter) samt Rory MacDonald (på poäng) som numera står som top contender.

I den här matchningen vill jag dock ändå lyfta fram favoriten som mer tekniskt slipad där en viss ”speed advantage” borde ge honom större utrymme till att kunna gå på offensiven och sätta en högre procent av slagen. Jag vill nog även tro att han borde kunna absorbera ett av de tyngre slagen bättre än en något äldre Koscheck som har tagit en hel del genom åren.


I nuvarande skick anser jag att en favorit som inte har imponerat på slutet, över flera möten, ska vinna en någorlunda klar majoritet av de bataljerna där han ställs mot detta motstånd. De övriga spelbolagen placerar sig närmare 1,4 ggr och jag personligen ser nog det som mer rimligt. Jake Ellenberger att stå som segrare spelas strax över medel.

/Puyol