Hämtar ännu ett spelobjekt från kvällens europeiska kvalmatcher där vi besöker en tredje nation denna högintressanta fredag. Island tar emot Kroatien där ett bra utgångsläge inför returen ska ordnas. Hemmanationen har redan nu gått mot sin största framgång där motståndet, sett till förväntningarna, kan ha än mer att förlora. Favoritskapet över två matcher känns fullt rimligt, den här bortamatchen bör dock vara väldigt svårspelad under den här tiden på året. Halvgarderingen testas.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, playoff
  • Match: Island – Kroatien
  • Spel: Island +0,5
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 20.00 15/11

Island är nu endast två matcher från sitt allra första mästerskap efter att ha lyckats nypa platsen bakom ett direktkvalificerat Schweiz i grupp E. En poäng borta mot den skandinaviska kollegan Norge i den sista omgången räckte i en tät kvalgrupp där ett avancemang får ses som en enorm framgång för den lilla fotbollsnationen, på frammarsch, där en viss svensk kan bli historisk.

Birkir Mar Saevarsson är avstängd, i övrigt en ordinarie matchtrupp.

lagerback_992

Kroatien spelade även dem i tät och lurig grupp där Belgien fick stå som segrare med relativt betryggande marginal. En fantastisk start med segrar i 5 av de inledande 6 kvalmatcherna raserades dock där resultaten har fört med sig en negativ känsla, så till den grad att det blev ett skifte på förbundskaptensposten inför denna playoff där Niko Kovac har tagit över huvudansvaret.

Bortalaget kommer till spel utan ytterbacken Ivan Strinic, utöver det ska samtliga nyckelspelare vara på plats.


Island, med ett invånarantal på drygt 320 000, har producerat ett relativt hyggligt landslag som nu kan skapa historia under den rutinerade Lars Lagerbäcks ledning med ett flertal avgörande kvalmatcher i bagaget. Lasse, med ett antal någorlunda etablerade spelare ute bland de europeiska ligorna, inser nog betydelsen i att inte förlora den första matchen och lär anpassa spelet därefter. Tror även att de yttre förutsättningarna är till hemmanationens fördel där det förväntas bli nollgradigt med vind, så även eventuell risk för snö denna fredagkväll.

Kroatien är det bättre laget på pappret och har fler meriterade spelare på toppnivå, men som lag har man inte kunnat prestera några större resultat i detta kvalspel där jag ställer ett visst frågetecken på statusen. Man plockade endast en ynka poäng från sina 4 avslutande kvalmatcher och lyckades inte göra mer än 2 mål framåt under den perioden, trots att beskedliga Skottland och Wales stod för motståndet i 3 av dessa matcher.

Över 180 minuter ska kroaterna stå som favoriter till ett avancemang, tror dock att hemmanationen har en bra chans till att undvika förlust här i Reykjavik. Halvgarderingen (+0,5 asian handicap) testas strax under medel, Island att vinna eller spela oavgjort.

/Puyol