En dag fylld av träningslandskamper för landslagen runt om i världen där kvällens möte i Reykjavik inte känns som något man direkt skulle längta efter när Island och Färöarna drabbar samman, men ur spelsynpunkt hittar jag iallafall ett objekt som testas denna onsdag.

  • Match: Island-Färöarna
  • Spel: Island över 1,5 mål
  • Odds: 1,60 @ Betsafe
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 21.45

För att återgå till introt så hittar vi inte direkt ett möte mellan några större fotbollsnationer när domaren ska blåsa igång matchen i världens nordligaste huvudstad. Dock så är den ena nationen fortfarande något större än motståndet, och hemmalaget står såklart som relativt stora favoriter inför den här bataljen. Samtliga utespelare håller till i övriga skandinaviska eller andra europeiska ligor, att jämföra med bortalagets trupp med bl.a. 4 debutanter där hälften håller till i den inhemska ligan. En majoritet spelar för Torshavn som nyligen spelade EL-kval mot allsvenska AIK.

Det här får ses som ett bra tillfälle vad gäller att slipa på detaljer inför kommande kval även om inget av lagen ska ha alltför mycket att hämta där, men för islänningarnas del finns det fortfarande rum för utveckling.

Som bekant så har Lars Lagerbäck, verksam i det svenska landslaget i många år, tagit över Island sedan en kort tid tillbaka och jag tycker nog att han har ett klart dugligt material att jobba med. Islänningarna har potentialen att bli bättre och hemma i Reykjavik kan man spela tight med högre rankade nationer. Kvällens trupp innehåller bl.a. anfallarna Kolbeinn Sigtorsson (Ajax), Alfred Finnbogason (Helsingborg) samt Gylfi Sigurdsson (Tottenham).

Noterbart är att Island har vunnit 21 av 23 landskamper mot kvällens motstånd där man har snittat nästintill 3 mål per match, och därmed så är Färöarna givetvis det landslaget man har bäst statistik mot att jämföra med att man har sämre vinstprocent i inbördes möten med Malta och Luxemburg. Återstår att se om traditionens makt håller i sig, vilket jag nog tycker att det finns goda chanser till då hemmalaget ska vara en nivå vassare. Island att göra minst 2 mål i kvällens match spelas med en insats runt medel, vilket får ses som standard när det inte är tävlingsmatcher.

/Puyol