Återgår till kvalspelet till nästa sommars fotbolls-VM där vi har ett fåtal landskamper framför oss den här kvällen. Jag väljer att sikta in mig på det som kommer utspela sig i Stockholm och Teheran där Sverige samt Iran förväntas göra processen kort med respektive motstånd som inte direkt har några större kvaliteter framåt, vilket även står som grund för dessa spel som jag väljer att kombinera. En intressant dubbel till nästan 2 ggr insatsen synas.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, Asien/Europa
  • Match: Iran – Libanon & Sverige – Färöarna
  • Spel 1: Under 0,5 mål (Libanon)
  • Spel 2: Båda lagen att inte göra mål (Sverige – Färöarna)
  • Odds: 1,95 (1,50 x 1,30) @ Nordicbet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 11/6 17.30

Iran plockade en livsviktig seger senast när Qatar slogs tillbaka i den svårspelade bortamatchen. I och med det är man endast en poäng bakom Sydkorea och Uzbekistan där en ny seger ikväll skjuter upp ”Team Melli” till platserna, åtminstone tillfälligt inför den avslutande omgången, som garanterar spel i Brasilien nästa sommar i och med att de båda konkurrenterna också möts under dagen. Libanon är bortspelat från grupp A där drömmen om ett eventuellt VM, som hade varit en sensationell bedrift för den lilla nationen,  får vänta ett tag till. Man var nära en knall senast när Sydkorea stod för besöket, men ett ytterst sent baklängesmål gav inte mer än en poäng.

Vårt blågula landslag är pressat i nuläget i och med förlusten borta i Wien mot Österrike i fredags. Efter en hyfsad inledning var den andra akten av den första halvleken väldigt svag där vi fälldes av individuella misstag i defensiven. Sverige mäktade inte med någon större forcering och upphämtningen stannade av halvvägs. Någon bättre chans till att studsa tillbaka kan man dock inte få då Färöarna står för motståndet ikväll och via en seger går blågult åter upp på 11 poäng tillsammans med bl.a. Österrike som i nuläget sitter inne på positionen bakom Tyskland. Kvällens bortalag brinner inte lika mycket för placeringar då man alltjämt står på noll inspelade poäng så här långt.

Iran har frågetecken på Masoud Shojaei och Ehsan Hajsafi medan Libanon kommer till spel utan ett par avstängda spelare efter den senaste bataljen, däribland Walid Ismael som fick syna det röda kortet. Sverige har avstängningar på Andreas Isaksson och Johan Elmander medan Färöarna inte förväntas stå för några större förändringar att jämföra med senast.

1

527775_493046544090413_1511538150_n

Två riktigt tunga, högmotiverade favoriter på hemmaplan mot beskedligt motstånd vilket under normala dagar ska innebära storsegrar. Jag väljer dock att i första hand gå på att båda lagen (Sverige och Iran) lyckas hålla nollan intakt där jag har hittat något av ett ”kryphål” till 1,95 där spelbolagen i överlag är något tunna med sina utbud i dessa landskamper. Samma spelform ger drygt 1,80 hos Expekt medan under 0,5 mål på båda bortalagen (Färöarna och Libanon) ger ungefär ett snarlikt odds hos Ladbrokes.

Det svenska försvarsspelet har fått sig en känga den senaste tiden och det råder en del frågetecken i backlinjen där mittlåset med Jonas Olsson och Andreas Granqvist inte kvitterade ut några högre betyg i matchen mot Österrike, bl.a.. Målvaktspositionen är inte lika känslig då jag ser Pär Hansson som ett riktigt fint alternativ mellan stolparna, även om det inte ska spela någon roll i en kraftig majoritet av eventuella matcher där dessa lag ska drabba samman. Färöarna är en av de sämre fotbollsnationerna i Europa som visserligen inte är vansinnigt enkelt lag att slå tillbaka hemma på deras egna miljö, vilket vi såg senast lagen möttes där Sverige vann med knapp marginal, men utanför ön har man desto mindre att säga till om. Färöarna har målskillnaden 0-12 på sina 3 bortamatcher under pågående kvalspel, noterbart där är att man endast har mäktat med 7 avslut där majoriteten inte ens har träffat motståndarnas mål.

Libanon har stått för en fullt godkänd insats under detta kvalspel där man kan vara nöjda med prestationen i sig, men över en hel serie räcker man inte till i dessa sammanhang. Nästintill hela truppen hör hemma i den inhemska ligan där Abbas Hassan, reserv i Elfsborg, är det främsta namnet för oss. Han är även den enda orsaken till att man lyckades vinna det här mötet med 1-0 innan nyårsskiftet, där Iran dominerade stora delar av den matchen. I övrigt så var det en av få framgångar Libanon har haft mot det här motståndet, där Iran revanscherade sig genom att krossa libaneserna med 5-0 när man spelade på den här arenan för 4 månader sedan i kvalet till de asiatiska mästerskapen. Gästerna skördar sina poäng innanför landets gränser där man är desto mer tamt utanför där man ännu är mållöst efter 3 spelade matcher. Irans försvarsspel har varit urstarkt så här långt med endast 2 insläppta mål på 6 matcher och inför en fanatisk hemmapublik med väldigt mycket på spel kommer man ge motståndet väldigt få lägen att jobba med.


Att Iran (Libanon under 0,5 mål till 1,50) och Sverige (båda lagen att inte göra mål till 1,30) ska klara sig igenom respektive kvalmatch utan att släppa in något mål till nästan dubbla insatsen känns väldigt intressant på förhand och spelas därefter. Notera de olika tiderna vad gäller spelstopp i och med att Sveriges landskamp har avsparkstiden 19.15 medan Iran inleder något tidigare. Den här dubbeln finns att hämta hos Nordicbet.

/Puyol