Vi går in i kvartsfinalerna av AFC Asia Cup 2015 i Australien, och jag väljer att titta närmare på matchen mellan Iran och Irak, en match som jag inte tycker att man ska förvänta sig så mycket av. Slutspel är alltid speciellt, och eftersom det här är två lag som inte brukar ösa framåt så bör det här bli en ganska stängd tillställning.

  • Match: Iran – Irak
  • Spel #1: X (Inget spel vid hemmavinst)
  • Odds: 1,60 – Bwin
  • Units: 4.5/5 Units
  • Spelstopp: 07:30
  • Spel #2: Irak to win on pentalties
  • Odds: 13,00 - WilliamHill
  • Units: 0.5/5 Units
  • Spelstopp: 07:30

Iran känner vi igen från VM 2014 i Brasilien där man faktiskt gjorde ganska bra ifrån sig. Visserligen tog man bara 1 poäng på 3 matcher, men mot Argentina hade man 0-0 ända in i slutet då Messi avgjorde i 91e minuten. Vi fick se ett defensivt Iran då, och man har valt samma väg även i den här turneringen, vilket har fungerat hittills. I premiären mot Bahrain så förväntade man sig en vinst från Iran, och man vann också med 2-0 där ledningsmålet kom på tilläggstid i den första halvleken, men jag måste ändå säga att jag inte imponerades av Iran i den matchen. Ett något bättre Iran fick vi däremot se i matchen efter mot Qatar där man vann med 1-0 efter ett tidigt mål i den andra halvleken, men fortfarande var man inte allt för övertygande. I gruppfinalen mot Förenade Arabemiraten fastställde man slutresultatet 1-0 i 91e minuten, och återigen vann Iran utan att släppa in mål. Man är duktiga defensivt med andra ord, och även om man har gjort mål i alla 3 gruppspelsmatcher så är jag inte imponerad av deras offensiv. Man fick ingen svår grupp, men problem hade man stundtals ändå. Nu är det slutspel och då gäller det att steppa upp ett steg, för nu höjs insatserna när vi går in i ”vinna eller försvinna”-stadiet, och nu kommer alla lag ge lite extra.

AFCAsiaCup

 

Irak‘s resa har inte varit lika enkel som Iran’s, men nu är man i kvartsfinal och då vet man att små marginaler kan avgöra vilka som går vidare och inte. Det är så mycket mer än kvalitéer som avgör sådana här matcher. Motivation och hjärta spelar väldigt stor roll, och så stora skillnader är det inte på lagen. Irak måste vara nöjda med sina prestationer i gruppspelet, för man är trots allt vidare. I premiären vann man mot Jordanien med 1-0 efter en ganska jämn match. I matchen efter förlorade man mot Japan med 1-0, men det ska nämnas att Japan är favoriter att ta hem hela turneringen, så en uddamålsförlust är inte så illa trots allt. Faktum är att jag tycker det var starkt att endast släppa in 1 mål mot japanerna, men visst kan man ifrågasätta Irak’s anfallsspel då man inte skapade speciellt mycket mot Japan, men och andra sidan hade nog inte Iran haft någon chans där heller. Mot Palestina tog man en ganska stabil vinst där man vann med 2-0, och främst i första halvleken såg vi ett skickligt Irak som fungerade både offensivt och defensivt. Men Palestina var en match man bara måste vinna, så för mycket ska man inte rosa Irak här. Men ett kompakt Irak ska definitivt ha chans att avancera mot Iran, men jag tror inte man löser detta på fulltid, utan jag tror man får hoppas på ett 0-0 eller 1-1 resultat för att sedan ta hem det på straffar där det är 50/50 i stort sett.


Iran ska naturligtvis vara favoriter mot Irak då man är det bättre laget. Men så mycket bättre är man inte, och i ett slutspel kan allt hända. Jag tycker inte att Iran förtjänar ett odds runt 1.80, men jag tror samtidigt inte att Irak har särskilt stor möjlighet att ta sig vidare under ordinarie tid. Oavgjort känns som ett troligt utfall, men att gardera med insatsen tillbaka vid hemmavinst känns oerhört tryggt, och därför lägger jag en insats precis under max. För den som vill ha högre odds är Oavgjort (3.40) ett okej spel. Irak att avancera via straffläggning (13.00) tas med en låg peng då jag tror att deras enda chans är via förlängning eller straffar.