Äntligen är det dags för den svenska innebandysäsongen att dra igång. För egen del så kommer jag göra mitt allra bästa när det ska plockas spel från Superligan och Allsvenska Norra på herrsidan samt damernas Elitserie. Redan nu ska det värmas upp med ett långtidsspel som känns sunt när vi väl ger oss in i slutspelet om ett par månader…

  • Match: Sverige, Superligan, Herrar 12/13 – Vinnare
  • Spel: IBF Falun
  • Odds: 7,00 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 15/9 20.45

Jag ser alltså ett visst värde i att spela på Falun som mästare redan nu. Då jag inte ser alltför många utmanare till Storvreta (den naturliga storfavoriten) så blir det ingen längre motivering, men jag kan inleda med att jag inte tror vi kommer få se liknande siffror på oddset när kvartsfinalerna väl är spikade i februari.

Om vi börjar med att titta på de fyra främsta favoriterna enligt spelbolagen, eller de tre som skuggar de flerfaldiga, regerande mästarna Storvreta på drygt 2 ggr pengarna (vilket såklart inte är spelbart någonstans) så hittar vi Warberg, Falun och Pixbo. De övriga 10 lagen i serien räknar jag bort då de helt enkelt inte ska räcka till för spel i en eventuell final.

Warberg (4,00) och Pixbo (8,00): Dessa lag möttes i kvarten under den förra säsongen och jag ser det inte som någon omöjlighet ifall man tvingades gå upp mot varandra på nytt. Ser det snarare som ett troligt scenario ifall ett av lagen skulle hamna utanför topp-4 i grundserien då man också ser till det geografiska när man ska välja motståndare i kvarten.

Sett till trupperna så bör båda lagen vara lite starkare i år. Inget av lagen har drabbats av några större förluster, kanske då att just Peter Runnestig har lämnat Pixbo för just Warberg. Göteborgarna (Pixbo) har plockat hem Henrik Quist från proffslivet i Schweiz, vilket är ett fantastiskt tillskott, utöver det värvat in ett par yngre förmågor. Kontinuitet i övrigt med inte alltför mycket rörelse i gruppen och man får ses som ett stabilt lag även inför 12/13. Större rörelse i Warberg med ett par namnkunniga nyförvärv, däribland landslagsmän som Mattias Wallgren (Dalen) samt Tero Tiitu (SSV, Finland). Även en ny tränare då Smedberg sparkades nu i dagarna, Brottman (Storvreta ifjol) har ersatt. Man var en stor besvikelse förra säsongen och man kan nog bara göra bättre ifrån sig nu.

Tror däremot inte på mycket rörelse vad gäller 4 ggr under säsongens gång för Warbergs del. Då är decimalerna på Pixbo något vassare även om jag inte ser laget som fullt så lika starkt som mitt tips som borde vara närmre en final i jämförelse.

Falun driver en stabil verksamhet med en stadig ledning och med ett herrlag som har utvecklats för varje säsong. Ifjol pressade man Storvreta i 5 matcher i den ena semifinalen. Man har en relativt ung trupp som har fått ännu mer rutin i sig samtidigt som man har fått behålla sina nyckelspelare även till den här säsongen. Till det så har man förstärkt laget med Jonas Svahn (Dalen) och Billy Nilsson (Gävle). Båda har redan hunnit med att debutera i landslaget och kommer spetsa till den redan starka och jämna truppen ytterligare.

Man har kompetens i målvaktsspelet, stabilitet på backsidan och numera en ännu finare mix i kedjorna. Sedan tidigare har man ju bl.a. Rasmus Enström och Alexander Carlström som alltså kom etta och tvåa i den totala poängligan förra säsongen.

Falun blir att räkna med även i år, garanterat, och jag har oerhört svårt att se hur laget ska kunna bränna en plats i semifinalen. I och med det så lockar 7 ggr pengarna väldigt mycket redan nu. Personligen så ser jag dalmasarna som de främsta utmanarna till Storvreta.

/Puyol