Den 17:e omgången ska fullbordas när två lag på 17 poäng ska göra upp om värdefulla pinnar på Ullevi när IFK Göteborg tar emot Syrianska. Här har magkänslan bråkat med vad som känns mest spelvärt, och trots en liten sänkning så måste jag gå efter det sistnämnda.

  • Match: IFK Göteborg-Syrianska
  • Spel: Syrianska +0,5
  • Odds: 2,85 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 19.00

Av många kallad Real Blåvitt innan seriespelet drog igång med ett antal förhandstips om SM-guld har förvandlats till en mardröm efter bl.a. en förnedrade 5-0 torsk senast mot Gefle. I nuläget är laget betydligt närmare att ramla ur än att nå en plats ute i Europa där man endast har vunnit 3 av 16 matcher, vilket är en stor missräkning.

På andra sidan planen hittar vi Syrianerna från Södertälje som har gått lite bättre än vad jag hade förväntat mig så här långt, då jag personligen trodde att man skulle spela i Superettan nästa säsong. Något som visserligen fortfarande är möjligt, men det man har stått för hittills får ses som fullt godkänt med ett tunt material.

För Göteborgs del är den kreative, och en av få ljusglimtar, Tobias Sana borta från spel för den här gången då han är i Amsterdam för att skriva på ett kontrakt med Ajax. Nordin Gerzic kan inte heller delta, något som inte ska vara något vidare avbräck då han inte har varit briljant under sin första säsong med Änglarna. Kjetil Waehler kan vara tillbaka i backlinjen.

För Syrianskas del så saknas managern Özcan Melkimichel vid sidlinjen pga avstängning efter ett par mindre smickrande ord om den svenska domarkåren. Saknas gör även målvakten Dwayne Miller men Lasse Staw är en fullgod ersättare.

Dessa lag möttes i den allsvenska premiäromgången, en match som Syrianska lyckades vinna med 2-1. Sedan dess har Blåvitt fortfarande inte hittat det där lyftet och oddsfördelningen förvånar något.

Göteborg spelar något omständligt och långsamt, vilket gör att det ser trögt ut när man möter lag som backar hem. Och när bollarna väl kommer igenom så är bl.a. Tobias Hysén otroligt iskall. Syrianska spelar ett enkelt spel utefter sina resurser och man kommer inte ha några problem med att sjunka ner och spela ett lågt försvarsspel. Samtidigt så är man inte ofarligt framåt och man ska komma ihåg att Blåvitt endast har hållit nollan i EN enda match den här säsongen.

Det anmärkningsvärda är att Göteborg endast har vunnit 2 av 8 hemmamatcher, och för den senaste segern överhuvudtaget så måste man gå tillbaka till den 2:a maj när GIF Sundsvall besegrades. Det innebär 9 segerlösa matcher i rad. Visserligen så är Syrianska inte direkt seriens formstarkaste lag efter omstarten, men för mig är det fortfarande en gåta hur ett lag med en så pass låg vinstprocent kan göras till så stora favoriter.

Jag personligen tror nog att det kommer vända inom en snar framtid för detta lag vars ambitioner och satsning var klart högre än en 12:e plats. Man kan mycket väl komma ut hårt här och även vinna, men 1,40 rörs inte någonstans. Spelar då hellre att bortalaget får med sig en poäng hem till 2,85 vilket känns mer lämpligt i det här skedet.

/Puyol