En tidig kamp mellan toppen mot botten utspelar sig här i Göteborg när Blåvitt ska ta sig an Syrianska på Ullevi. Ett antal siffror talar ganska tydligt för hur respektive lag har inlett årets säsong och jag vill nog tro att vi kan bli påminda om detta även denna torsdagkväll. Ett väldigt intressant spel på förhand.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: IFK Göteborg – Syrianska
  • Spel: Hemmalaget att hålla nollan
  • Odds: 1,80 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19.00

IFK Göteborg var fjolårets stora fiasko och har i och med det kommit undan favoritstämpeln inför den här säsongen. Det verkar ha gett en positiv effekt på Mikael Stahres manskap som har inlett seriespelet lysande, och även om spelet i överlag inte har varit det, så har man gjort tillräckligt för att skaffa sig en riktigt fin poängskörd så här långt med 7 av 9 möjliga. Två segrar följdes upp med ett starkt kryss på konstgräset i Borås där man drabbade samman med de regerande mästarna Elfsborg.

Syrianska fortsätter att bita sig kvar i Allsvenskan men kanske kan den här säsongen bli den allra tuffaste för Södertälje-gänget, och expertisen har åtminstone haft rätt efter tre spelade omgångar. Finns en hel del rum för förbättring kvar, självklart, men de allra svagaste momenten har varit påtagliga för lagets del under inledning och här står man inför ännu en tuff uppgift med endast en poäng i bagaget. Senast åkte man på ett sent baklängesmål som bidrog till förlust hemma mot nykomlingen Öster, poängtapp man inte har råd med i längden.

Inget nytt att rapportera för IFK Göteborgs del som saknar samma spelare som senast pga skador, där Pontus Farnerud, Daniel Sobralense och Ludwig Augustinsson finns med på den listan. Syrianska förväntas också ställa upp med samma trupp som senast.

Tredje matchen i följd där Syrianskas svaga anfallsspel hamnar i fokus från min sida. Noterbart är att, efter 270 minuters spel med lite tilläggstid på det, så står Syrianska fortfarande utan ett enda mål framåt - medan IFK Göteborgs försvar fortfarande inte har släppt någon boll förbi sig. Inga slumpfaktorer bakom dessa siffror där jag inte skulle bli förvånad ifall respektive svit höll i sig även här.

Syrianska har ett defensivt grundspel som är relativt pålitligt i dess bästa stunder, en riktigt bra målvakt en dag då det inte bjuds på tavlor och fullt kapabla spelare som Sharbel Touma och Louay Chanko. Men samtidigt så har man tappat en hel del tongivande spelare eller spelare som rent av kan bryta mönster där man endast har en lång och gänglig targetspelare som kontrakterad anfallare (Dinko Felic). En anfallare som i grunden inte är någon större målskytt. Många bollar kommer läggas på honom där man inte kommer kunna erbjuda fler dimensioner än så i form av djupledslöpningar samtidigt som jag bedömer att man inte kommer kunna slå motståndet i situationer en-mot-en på kanterna.

IFK Göteborg spelar ett betydligt mer cyniskt spel att jämföra med fjolåret där man nämner tryggheten och stabiliteten inför kvällens match. Det ser inte vackert ut, men det har bevisligen varit effektivt så här långt och målvakten John Alvbåge har faktiskt inte behövt storspela någonstans bakom den där nollan i kolumnen så här långt. Man har hittat en bra balans centralt till en backlinje som har varit klockren under inledningen.

I de inledande matcherna har Blåvitts motståndare endast fått igenom 14 avslut på lagets mål, imponerande då de schemalagda bortamatcherna har varit ganska svåra på förhand mot offensivt skickliga lag. Syrianska har endast mäktat med totalt 10 avslut på motståndarnas mål efter tre matchers spel.


Om Blåvitt tar den här uppgiften på ett koncentrerat sätt med ödmjukhet samt samma höga arbetsnivå som tidigare så har man kommit en bra bit på vägen. IFK Göteborg att hålla nollan intakt spelas med en insats strax över medel.

/Puyol