Allsvensk guld- och nedflyttningsstrid, slutet börjar närma sig och här på Gamla Ullevi är det mycket att spela om denna söndag. Göteborg jagar i toppen och välkomnar med det ett Öster i desperat jakt efter poängen. Testar ett försprång till det ena lagets favör.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: IFK Göteborg – Öster
  • Spel: Öster +2
  • Odds: 1,75 @ Ladbrokes
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 15.00 20/10

IFK Göteborg kan ha sett guldet rinna ifrån efter två bortaförluster i följd mot både Kalmar och Djurgården, där man såg något slitet ut mot slutet på konstgräset i Stockholm där landslagsuppehållet kan ha kommit lägligt. Med 9 poäng kvar att spela om är man nu 4 pinnar efter serieledande Malmö där man måste gå rent i de avslutande omgångarna för att ha någon som helst chans för att kunna gå ikapp.

Öster har haft sina perioder, den senare dock inget vidare och man får nog sikta in sig på att försöka behålla kvalplatsen där man befinner sig i nuläget. Storförlusten senast hemma mot Gefle sved och man har nu inte lyckats få med sig någon poäng alls från de 5 senaste matcherna, en trend som kan leda laget tillbaka till Superettan där man placerar sig en poäng före Halmstad under strecket.

Blåvitt får som bekant klara sig utan skytteligaledaren Tobias Hysén som skadade sig i veckans landskamp. Kjetil Waehler är inte tillgänglig på mittbacken pga skada, så även Daniel Sobralense och Ludwig Augustinsson som är utanför truppen. Frågetecken på ytterbacken Adam Johansson som är förkyld. Öster kommer till spel utan anfallaren Alhaji Gero som är avstängd. Oklart kring Johan Persson som utgick i halvtid senast. Målvakten Alexander Nadj långtidsskadad sedan tidigare.

3335685185

De tunga höstplanerna borde inte missgynna hemmalaget, och motståndet har en än mer negativ trend än vad göteborgarna själva har. Det mentala kan dock spela in där IFK-spelarna vet om att man har 4 poäng upp till Malmö där man även lär känna till att skåningarna har seriens svagaste bortalag (Brommapojkarna) samt ett lag på väg mot ett bottenrekord (Syrianska) kvar att möta hemma. Gulddrömmarna är nog väldigt små och nu ska man ställa om utan kaptenen och den främsta målskytten, Tobias Hysén, som onödigt nog gick sönder i slutet av en betydelselös landskamp.

Öster har alltjämt det Allsvenska kontraktet i egna händer och allt att spela för. Inför bortamötet med Åtvidaberg i mitten av september hade Öster gått obesegrat i 6 matcher i följd. Under den perioden tog man poäng mot Malmö samtidigt som man plockade bra skalper borta mot Elfsborg och Häcken. Förväntar mig än mer försiktig inledning här och undviker man en tidig käftsmäll så kan det betyda mycket inför fortsättningen av den här matchen där jag anser att man kan bättre än det som har visats upp på slutet. Dagens bortalag vann mötet tidigare i somras, och trots det utsatta läget så kan man ändå bära med sig positiva känslor om att man kan störa topplaget.


Hemmalaget besitter definitivt den högre grundkapaciteten, tror dock inte att man är många mål bättre än motståndet med dagens förutsättningar. En insats strax under medel på Öster +2 handikapp (3-vägs), vilket innebär att bortalaget måste vinna, spela oavgjort alternativt inte förlora med mer än uddamålet för spelvinst.

/Puyol