Den första riktiga seriefinalen av Allsvenskan 2013 äger rum under torsdagskvällen. De båda lagen har visat upp två olika typer av fotbollsfilosofier, men gemensamt har de två vassa försvarsspel med respektive ett och två insläppta mål. Med två lag som kommer sätta mycket av fokuset på det defensiva har jag svårt att se den här toppmatchen bli något annat än målsnål. Koncentrerar mig, med en tyngre insats, på ett målspel.

  •  Match: IFK Göteborg – Malmö FF
  • Spel: Under 2,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Insats: 7/10
  • Spelstopp: 18:30, 25/4

IFK Göteborg gick in i den här säsongen med betydligt lägre förväntningar än vad som var fallet inför förra årets. Nu när fans och media inte kräver att man ska leka hem Allsvenskan har tränare Mikael Stahre kunnat spela ett annorlunda spel än vad som gjordes förra säsongen. Tittar man på laget i år är det ett lågt stående lag som har det mesta av fokuset på defensiven och för det offensiva sätter man hopp till den snabba anfallsduon Tobias Hysén och Daniel Moberg Karlsson. Jag har blivit imponerad över hur oerhört duktiga man är på att inte släppa till målchanser – detta trots man stött på lag som Elfsborg och Häcken. Det enda målet som hittlits släppts in kom senast mot Åtvidaberg.

Dessvärre för hemmalagets del drabbades man mot Åtvidaberg av ett gult kort på Jakob Johansson som innebär att han missar den här matchen. Tillsammans med Philip Haglund och mittbacksduon har Johansson bildat ett centralt block som varit exceptionellt bra. Det är ett stort avbräck då det här verkligen är en match som han hade behövts i. Den troliga ersättaren är Nordin Gerzic. Förväntade Göteborg-elvan:

4-4-2: Alvbåge | Adam Johansson, Waehler, Bjärsmyr, Dyrestam | Salomonsson, Haglund, Gerzic, Larsson | Moberg Karlsson, Hysén

Det är ingen vågad gissning att Göteborg kommer fortsätta med samma spel som man haft i inledningen. Att bedriva ett kompakt försvarsspel är något som många lag haft framgång med mot MFF tidigare. Det är ett effektivt sätt för att stoppa Malmös passning- och kombinationsspel. Så vi kan slå fast att hemmalaget kommer att spela med få risker och, precis som i tidigare matcher, släppa till få målchanser mot ett något ineffektivt Malmö.

För Malmös del så har man fortsatt på den fina höst som man hade förra säsongen. På hemmaplan spelar man med hög press, men på bortaplan är det betydligt mer riskminimerade med ett lågt försvar där man satsar mycket på snabba omställningar. Senaste bortamatchen mot AIK visade man upp det här låga försvarsspelet. Jag tror vi kommer att få se ett Malmö som i långa stunder ligger lågt med laget – men naturligtvis inte lika tydligt som det på Friends Arena.

De senaste två matcherna för Malmö har man haft väldigt mycket skador, men den situationen börjar lättas upp något i alla fall. Johan Dahlin har tränat för fullt och är med i truppen, men det är dock oklart om Robin Olsen petas då han har gjort det väldigt bra och hållt nollan i de fyra senaste matcherna. Om jag får gissa så startar Robin Olsen i målet för bortalaget. Vidare är Pontus Jansson fri från fotskada och väntas gå rakt in i startelvan, vilket innebär att Markus Halsti går upp på innermittfältet. Förväntade Malmö-elvan:

4-4-2: Olsen | Albornoz, Jansson, Helander, Ricardinho | Hamad, Halsti, Friberg, Thern | Eriksson, Rantie

Sedan en tid tillbaka sätter Norling och assisterande tränare Daniel Andersson defensiven betydligt mer i fokus, såklart framförallt mer på bortaplan. Det ser vi inte minst på det ganska defensiva innermittfältsparet som, precis som hemmalagets, bildar ett tungt block framför ett av Allsvenskans bästa mittbackspar. Trots att Simon Thern de senaste matcherna fått ta hand om ena platsen på innermittfältet, som är betydligt offensivare än Halsti, har man alltså hållt nollan i de fyra senaste matcherna.

                                                                                               ——-

Generellt sätt brukar seriefinaler alltid bli tillknäppta historier. Jag ser inte att den här blir ett undantag då det här är, som sagt, Allsvenskans två målsnålaste lag. Matchbilden tror jag kommer bli så som sådan att båda vill åt att sätta defensiven i främsta fokus och i offensiven koncentrera sig på ett omställningsspel. Tycker att det mesta pekar på en målsnål historia och därför spelas det här med ganska tung insats.

/Mikel