I dessa tider där det råder stor brist på övrig fotboll är det dags för en ny, väldigt välkommen, omgång av Allsvenskan. Under lördagseftermiddagen ställs Göteborg och Gefle mot varandra på Gamla Ullevi. Ett hårt pressat IFK Göteborg tar emot ett Gefle, vars anfallsproduktion är den sämsta i Allsvenskan – i eftermiddag håller Göteborgslaget nollan.

Match: Göteborg – Gefle
Spel: Göteborg att hålla nollan
Odds: 1,80
Bolag: Bet365
Insats: 5/10

Nu har vi snart kommit halvvägs in i Allsvenskan, och vem kommer inte ihåg den satsning som IFK inför säsongen påbörjade. Pontus Farnerud, Nordin Gerzic och Kjetil Wahler är några av spelarna som sportchefen Håkan Mild, tillsammans med den nykomne tränaren Mikael Stahre, bestämde sig för att plocka in i truppen. Det medgjorde nautrligtvis att förväntningarna steg – SM-guldet skulle bärgas. Men så bra har det inte riktigt gått..

Ett guldtippat Göteborg befinner sig alltså på en fjortonde plats, med fyra poäng ner till motståndarna för den här matchen, Gefle. Ett Gefle som aldrig, trots goda prestationer de senaste åren, har särskilt stora krav på sig. Inför säsongen tappade man två viktiga ryggradsspelare i form av Chibsah (Djurgården) och Theorin (Hammarby). Jag tror inte jag är den enda som förknippar Gefle med ett ramstarkt försvarsspel, men sanningen är att man faktiskt släppt in hela 21 mål på 14 matcher.

Gefles anfallsbesättning blev verkligen inte sämre när man inför säsongen plockade ”hem” Johan Oremo. Sedan tidigare fanns Mikael Dahlberg och Jakob Orlov. Trots det här är man överlägset sämst vad det gäller målproduktion - endast åtta mål, och då är det inte speciellt märkvärdigt att Pelle Olssons manskap befinner sig på en kvalplats. Till den här matchen har Gefle-tränaren bestämt sig för att följande spelare ska få lov att åka med:

1. Mattias Hugosson 2. Emil Hedvall 3. Linus Malmborg 4. Olof Mård 5. Daniel Bernhardsson 6. Zakaria Abdullai 7. Pär Asp 8. Alexander Faltsetas 9. Jens Portin 10. Jakob Orlvo 11. Mikael Dahlberg 12. Marcus Hansson 13. David Fällman 14. Jonas Lantto 15. Eric Larsson 16. Joachim Adaukor 17. Jonathan Hellström 18. Erik Törnros 19. Johan Oremo

När ett Gefle med Pelle Olsson i spetsen, och med spelarmaterialet ovan, jagar poäng – då gör man inte det genom en hög press och en högt stående backlinje. Nej, Gefles taktik är att sjunka väldigt långt ner i banan, och försöka vänta ut motståndarna till misstag och därefter är det snabba omställningar som gäller.

 Om Gefles offensiv har varit för svag – vad har då inte Göteborgs defensiv varit? Vi kan lugnt konstatera att målvaktsvärvningen John Alvbåge och Kjetil Wahler  som skulle ingjuta trygghet där bak, inte blivit som man tänkt sig. Efter en rad svaga insatser av John Alvbåge spekuleras det friskt i om den förre AIK-guldtränaren, Mikael Stahre, tar och plockar in Erik Dahlin i målet istället. Möjligen är det något som skulle kunna ingjuta trygghet i försvaret, då Erik gjorde bra ifrån sig förra hösten, när han fick spela. Här är Göteborgs trupp till eftermiddagens ödesmatch:

 1. John Alvbåge 2. Erik Dahlin 3. Emil Salomonsson 4. Philip Haglund 5. Jakob Johansson 6. Logi Valgardsson 7. Jonathan Azulay 8. Hampus Zackrisson 9. Tobias Sana 10. Johan Allansson 11. Pontus Farnerud 12. Nordic Gerzic 13. Robin Söder 14. Tobias Hysén 15. Hannes Stiller 16. Stefan Selakovic 17. Daniel Sobralense 18. David Moberg Karlsson 19. Tobias Bratt

Om mina teorier stämmer kommer vi få se en matchbild där ett vilt kämpande Gefle tillåter Göteborg att föra spelet, som högst troligt kommer skapa mycket inläggssituationer (och en hel del hörnor). Tobias Hysén är den som ska göra målen för Göteborgslaget, och när han inte har fått till det, finns det ingen som täcker upp för honom i målprotokollet. Därför är det mycket möjligt att den här matchen slutar 1-0 eller 0-0. Ju längre matchen står 0-0, vilket – jag tror –  den kommer stå ett bra tag, kommer Gefle bevaka den poängen mer och mer, vilket gör att Alvbåges nolla kommer förbli relativt ohotad.

Göteborg att hålla nollan @ 1,80 hos Bet365

/Mikel