Ett Göteborgsderby mellan två av de absolut största besvikelserna i årets upplaga av Allsvenskan där viktiga poäng står på spel. Det blåvita laget har höjt sin nivå och kliver in i det här mötet med ett något vassare självförtroende och tyvärr, för GAIS-supportrarnas del, så tror jag även att den här matchen kommer försegla deras öde och spika spel i Superettan den kommande säsongen.

  • Match: IFK Göteborg – GAIS
  • Spel: IFK Göteborg över 1,5 mål
  • Odds: 1,68 @ Betsson
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 18.30

Det har nog skrivits tillräckligt mycket om hur misslyckad den pågående säsongen har varit för IFK Göteborgs del då planerna om att vara ett absolut topplag har förvandlats till en placering strax bakom mittenskiktet efter ett antal ojämna prestationer.

Det enda som egentligen stör mig, om man ser till en av orsakerna till varför jag spelade på ”Blåvitt” senast (hemma mot Elfsborg) är väl att man faktiskt är relativt stora favoriter idag, vilket man absolut inte var senast. Något man inte har burit upp alltför väl tidigare under säsongen, men då man är något vassare i grunden samtidigt som det är ytterst viktigt att man drar ifrån övriga lag kring kvalstrecket så tycker jag att dom är värda den här chansen.

…skulle man sedan känna missnöje över hur Blåvitt har sett ut under vissa perioder, så kan man ha i åtanke att det har sett betydligt värre ut för rivalernas del, och det över en hel säsong.

Den grönsvarta delen av Göteborg har skrapat ihop 11 poäng på 22 matcher så här långt. Att man sedan kommer behöva MINST 14 poäng och desto fler därefter för att åtminstone säkra ett kval under de avslutande 8 matcherna (kvällens inräknad) sett till formkurvan gör att det här kommer bli det sista Göteborgsderbyt mellan dessa två lag på ett tag. En hyfsad missräkning för att lag som hade klart högre ambitioner än så sett till fjolåret.

GAIS har stora problem i backlinjen. Kaptenen Fredrik Lundgren är skadad, detsamma gäller Calum Angus. Två spelare med karaktär som hade behövts i den här matchen. Ytterbacken Jimmy Tamandi är borta sedan tidigare, Kenneth Gustafsson är avstängd. Mervan Celik och Wanderson, de vassaste spelarna individuellt sett, har försvunnit under säsongens gång. Desto bättre ser det ut för Blåvitts del som får klara sig utan Philip Haglund och Mikael Dyrestam, i övrigt skadefritt och inga avstängningar som stör.

De generella signalerna man har fått från GAIS och dess senaste resultat: 1. Supportrarna har gett upp, 2. Sportchefen har gett upp, 3. Spelarna har gett upp. Om man ser till några av de senaste insatserna så har man vikit ner sig fullständigt, och det när poängen ska ha varit extremt viktiga i det prekära läget. Nyckeln till kvällens match är kort och gott att man ska ”visa hjärta”, men jag kan inte se hur man ska kunna koppla på det nu när den biten har varit obefintlig över en period nu.

GAIS kliver in i den här matchen med usel form. Man har tagit EN poäng på 8 matcher där man har släppt in minst 2 mål i 7 av dessa matcher. Något bättre karaktär på IFK som har spelat upp sig på slutet där 0-3 vändningen borta mot Sundsvall och segern hemma mot serieledande Elfsborg kan ha betytt mycket för moralen inom gruppen. Inget snack om vilket lag som kliver in i den här matchen med bäst känsla kontra minst ångest, något jag tror är väldigt viktigt inför ett derby likt denna.

Mitt spel blir alltså att IFK Göteborg gör minst 2 mål i den här matchen. Spelas med en insats strax över medel.

/Puyol

Ni kan även följa mig via Twitter: @Puyol_SpelaSpel