Västderby när Göteborg tar emot Borås och i skrivande stund är det en bra bit över 14.000 sålda biljetter så fullt hus är inte otänkbart! Blåvitt har en rejäl plusstatistik mot Elfsborg på sin hemmaplan men inför det här mötet är det Elfsborg som visat bäst form…

IFK Göteborg – Elfsborg
Spel: IFK Göteborg över 1.5 mål
Odds: 2.20 @ Betsson
Insats: 4/10
Spelstopp: 17.30

IFK Göteborg har öppnat allsvenskan okej och ligger på en femteplats inför den här matchen. Senast satt segern långt inne när man vann med 1-0 hemma mot Falkenberg. Det var inte mycket som stämde för Blåvitt i den matchen och givetvis finns en hel del frågetecken inför den här matchen men jag är inte orolig då jag vet att blåvitt alltid höjer sig i matcherna mot Elfsborg och derbykänslan finns där hos såväl spelare som publik då det alltid är härlig stämning i den här matchen. Nu har man fått vila i 9 dagar och det bör ha gjort gott för blåvitt som kommer vara ruskigt taggade i den här matchen. Man mosade Åtvidaberg med hela 5-0 hemma senast och man visade att man har en grym offensiv när man spelar på topp och det räknar jag med att man gör i den här matchen. Blåvitts 7 senaste matcher hemma mot Elfsborg har slutat enligt följande: 3-1, 2-1, 1-1, 5-1, 4-0, 5-2 och 2-2 så som ni ser så gör Blåvitt nästan alltid 2 mål eller fler i matcherna mot Elfsborg. Jag tror en spelare som Sam Larsson kommer ta för sig ordentligt idag och Robin Söder brukar blixtra till i matcher som denna! Det är klart att man kan sätta ett frågetecken för Blåvitt inför den här matchen men i laget senaste matcher har man mött lag som backat hem och satsat på kontringar, nu möter man ett helt annat motstånd i Elfsborg som vill framåt i matcherna och som gärna för spelet i matcherna. Detta bör gynna blåvitt som säkerligen kommer kunna utnyttja detta!

IFK Göteborg logo       IF-Elfsborg-Logo

Elfsborg ser alltid fram emot den här matchen men år efter år så går det åt skogen när man beger sig mot Göteborg för västderbyt mot blåvitt. Nu kommer man med 6 raka matcher utan förlust och dessutom med 4 raka segrar i ryggen så frågan är om det kommer en vändning nu för laget? Jag är inte säker på det då flera faktorer talar emot laget här. Elfsborg lever mycket på sin offensiv för defensivt är man i mina ögon väldigt svaga och det kommer straffa sig när man möter tuffare motstånd, som t ex blåvitt här. Man höll på att bli straffade mot Falkenberg för tre matcher sedan men man kunde turligt vinna med 3-2 och därefter släppte man in 0-1 hemma mot Halmstad men kunde sedan komfortabelt vända till 4-1. I torsdags mötte man Sirius i Uppsala och där spelade man kanske sin bästa fotboll för året när man besegrade dem med 4-1 men som vanligt så släppte man till flera chanser som Sirius inte tog tillvara på. Det kommer inte hålla mot ett lag som blåvitt som kommer vara ruskigt hungriga efter mål här. Man har ett blytungt avbräck i mittbacken Jon Jönsson som inte kommer till spel vilket innebär att Daniel Mobaek går in där tillsammans med unge Sebastian Holmén och det är en enorm säkerhetsrisk i defensiven. Lägg därtill att vänsterbacken Andreas Klarström brukar få förtroendet i bortamatcherna vilket också är en stor risk i mina ögon. Båda spelarna är rutinerade men de hänger inte med i tempot längre och jag tror det kan straffa sig för Elfsborg här. Försvarsspelet funkar kanske mot sämre motstånd som Sirius och Halmstad men knappast mot Blåvitt här. Falkenberg har gjort 2 mål på Elfsborg, Åtvidaberg har gjort 2 mål på Elfsborg och nu är det blåvitts tur att trycka in 2 mål på ett bortasvagt Elfsborg som trivs betydligt bättre hemma på plastgräset i Borås… Värt att nämna är att detta blir Elfsborgs tredje match på 7 dagar vilket kan sätta sina spår i kroppen….

IFK Göteborg har två tunga avbräck i målvakten John Alvbåge och vasse anfallaren Lasse Vibe. Även Daniel Sobralense saknas här men positivt för laget är att såväl Hjalmar Jonsson som Jakob Johansson har börjat träna för fullt igen.
Elfsborg har ett tungt avbräck i mittbacken Jon Jönsson som är skadad och medverkar inte här. Lägg därtill att viktige Anders Svensson låg hemma med magsjuka under hela lördagen och är ytterst tveksam till spel här. Även lagets bäste målskytt, Lasse Nilsson, missade matchen i torsdags mot Sirius och är något tveksam till spel här. Enda positiva för Elfsborg är att Mikkel Beckmann börjat träna för fullt igen efter sin skada.

Kort summering:
Blåvitt höjer sig alltid ett par nivåer i matcherna hemma mot Elfsborg och man har rejäl plusstatistik på Boråsarna. Man har gjort 2 mål eller fler i 6 av de 7 senaste mötena hemma mot Elfsborg och nu ställs man mot en försvagad defensiv hos Elfsborg som dessutom skall spela sin 3:e match på 7 dagar här. Blåvitt har ofta svårt mot lag som backar hem men Boråsarna är raka motsatsen och det gynnar blåvitt här som kan utnyttja sitt spel ännu mer! Jag tycker man ska ha god chans till 3 poäng här men Elfsborg kan mycket när de spelar på topp och matchen kan likaväl sluta 2-2 så att blåvitt gör 2 mål eller fler i matchen känns riktigt bra!