Västderby, stormatch och fullsatta läktare är vad som väntar den här matchen. Som alltid när lagen möts kommer det mycket folk och det blir ett jäkla drag på läktarna. Det lär inte bli något undantag i den här matchen och jag historien återupprepar sig här, häng på….

IFK Göteborg – Elfsborg
Spel: 1
Odds: 2.45 @ Betway
Insats: 5/10
Spelstopp: 16.00

IFK Göteborg – Elfsborg är idag en av Sveriges hetaste matcher då Blåvitt inte har någon större publikkonkurrens i Göteborgsområdet längre. Häcken finns givetvis, men hur laddad är den matchen? Rivaliteten med Elfsborg ökar mer och mer för varje år som går, kanske mest beroende på lagets sportsliga framgångar. För boråsarna ses den här matchen som den viktigaste på hela säsongen, att slå Blåvitt i Göteborg. För Blåvitt handlar det om att försvara sin heder och bevisa att bönderna från Borås inte har något att säga till om i storstaden!

Blåvitt ligger fyra i tabellen och möter här femman Elfsborg. Man är 4 poäng före Elfsborg så en seger här är oerhört viktig så man håller dem på avstånd plus att man måste vinna för att inte tappa mark mot serieledarna Helsingborg som man har 3 poäng upp till. Efter att laget snöpligt åkte ur Europa League för nån vecka sedan och direkt därpå åkte på stryk hemma mot Helsingborg så har man spelat upp sig igen. Man har nu två raka segrar med 3-1 mot Häcken i Göteborgsderbyt och 2-0 borta mot bottengänget Syrianska. Man har viktige anfallaren Tobias Hysén i toppform för dagen då han gjort mål i 3 raka matcher nu. Han blir ett riktigt hot mot Elfsborg här och i mina ögon är det inte fel att lägga ett målskyttespel på honom här.

Tobias-Hysen_2
Jag lägger 3 Units på att Tobias Hysén gör mål på Elfsborg ikväll
till oddset 2.30 hos Bet365. Han fixar segern åt Blåvitt!

Elfsborg har en tuff tid bakom sig med en hel del matcher där resultaten inte har gått lagets väg vilket resulterat i att man åkte ur Champions League plus att man tappat mycket mark i Allsvenskan. Man vann visserligen mot Kalmar på Borås Arena förra helgen men nu är det bortaplan som gäller och Elfsborg har stora problem i sitt spel när man lämnar Borås, framförallt när man åker till Göteborg… Man har en oerhört viktig match mot Nordsjaelland nu på torsdag där man behöver ett bra resultat för att sedan kunna slå ut dem veckan därpå i Europa League.

Jag har sett alla matcher mellan lagen på plats i Göteborg under 2000-talet så jag vet hur svårt mitt kära Elfsborg har mot Blåvitt på deras hemmaplan och historien återupprepar sig år efter år. Här nedan ser ni de 5 senaste mötena mellan lagen i Göteborg.

2008: IFK Göteborg 5-2 IF Elfsborg
2009: IFK Göteborg 4-0 IF Elfsborg
2010: IFK Göteborg 5-1 IF Elfsborg
2011: IFK Göteborg 1-1 IF Elfsborg
2012: IFK Göteborg 2-1 IF Elfsborg

Blåvitt har haft problem med skador i truppen en längre tid och till matchen mot Elfsborg saknas med största sannolikhet Mikael Dyrestam, Mattias Bjärsmyr, Hannes Stiller plus ett par långtidsskadade spelare. Positivt för laget är att Pontus Farnerud gjorde ett riktigt piggt inhopp mot Syrianska senast där han spelade större delen av matchen och att Daniel Sobralense kan spela på lördag också.
Elfsborg har bekymmer inför lördagens match då lagets anfallare radar upp sig inne i sjukstugan. Startspelarna Lasse Nilsson, Mohammed Bangura och James Keene tränade inte igår p.g.a. diverse skadeproblem och det råder frågetecken kring deras medverkan på lördag. Reserverna Simon Hedlund och nyförvärvet Mikkel Beckmann är skadad respektive sjuk/matchotränad. Victor Claesson är iväg på landslagsläger och Anders Svensson spelade som bekant en stund i andra halvlek i Sveriges match mot Norge igår men spelar givetvis på lördag igen. Frågan är vilka av lagets forwards som ”offras” här när man möter Nordsjaelland i en oerhört viktig playoff-match till Europa League gruppspelet på torsdag nästa vecka.

Kort summering:
Blåvitt har genom åren haft enkelt för Elfsborg på sin hemmaplan där man fullständigt bärs fram av publikens tryck från läktarna. Det spelas ofta väldigt intensiv fotboll mellan dessa lagen där Blåvitt för det mesta styr och ställer när de spelar hemma i Göteborg. Jag tror på ett liknande scenario på lördag och den stora frågan är hur Elfsborg kommer se ut offensivt om det vill sig riktigt illa för lagets alla forwards? Mest sannolikt är att spelarna kommer ställa upp trots smärtor men det återstår att se. Hur som helst så tycker jag 2.45 på Blåvitt är tokhögt här trots att det är ett toppmöte. Jag väljer att kliva in!