Västkustsderby och en stormatch, får man väl ändå säga. Två av de lagen som fick majoriteten av förhandstipsen i årets upplaga av Allsvenskan, med skillnaden att det ena laget har levt upp till förväntningarna medan motståndarna har varit en stor besvikelse. Trots detta så vill jag ge den där besvikelsen en chans att resa sig just i det här mötet, då jag anser att den tuffa uppgiften är relativt lämplig.

  • Match: IFK Göteborg – Elfsborg
  • Spel: IFK Göteborg AH 0
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 16.30

AH står alltså för asian handicap och just det här spelet hittar ni på Bet365. Det är exakt samma sak som ”draw no bet”, dvs insatsen tillbaka vid ett oavgjort resultat. Trevligt nog så ger det alternativet 1,83, vilket ändå var en hyfsad skillnad.

I överlag så har Elfsborg stått för en riktigt bra säsong så här långt, trots några ojämna prestationer. En något trög insats senast hemma mot Syrianska men 1-0 räckte gott och väl för seger. Det var lite av det vi fick se av de gulsvarta under inledningen av säsongen där man gjorde det som krävdes, inte alltid mycket mer än så, för att plocka in ett antal stabila 3-poängare. Det kvarstår dock att man är ruskigt starkt hemma i Borås medan man fortfarande kan agera något slakt på resande fot, vilket kan bli lagets fall i slutändan.

Vad dagens hemmalag har gått igenom behöver vi kanske inte gå alltför djupt in på då det oftast har räckt med rubrikerna i sporttidningarna. Det satsades stort på nyförvärv inför säsongen och en 12:e plats i tabellen får ses som en enorm missräkning. Kapaciteten finns där någonstans och det återstår att se om bollen kan studsa lagets väg denna söndag.

Det kanske bästa nyförvärvet fick man in nu strax innan transferfönstret stängde när Mattias Bjärsmyr bestämde sig för att återvända till lagets mittlås efter några år utomlands. Det var även han som fullbordade upphämtningen senast (borta mot Sundsvall) när man räddade en poäng efter ha legat under med 3-0 och gått till 3-3 den sista kvarten. En fantastisk prestation (om man bortser från de första 75 minuterna) vilket kan ha gjort väldigt mycket för moralen.

Elfsborg kommer till spel utan Amo Jawo och Stefan Larsson medan Blåvitt får klara sig utan Dyrestam, Haglund och Bärkroth.

Mikael Stahre (Göteborg) har fortfarande mycket jobb framför sig

Ett par aspekter lockar till det här spelet, framförallt det psykologiska. Det här är en av ytterst få matcher i årets upplaga av Allsvenskan, med den här utvecklingen för Göteborgs del, där man faktiskt inte är det laget som har den allra tyngsta pressen på sig. Det är Elfsborg som ska komma hit som favoriter i form av serieledare, något Blåvitt kan må bra av i nuläget.

Elfsborg är ett fantastiskt lag i sina bästa stunder, ur svenska mått mätt, och i nuläget placerar man sig 5 poäng före de delade tvåorna Malmö, Häcken och AIK med 9 omgångar kvar. Om det sedan beror på att de är så fantastiska eller om de övriga lagen inte är tillräckligt starka förtillfället låter jag vara osagt då det hade varit en ännu längre analys än vad som kanske är nödvändigt.

Personligen så tycker jag att det är ganska otroligt att ett lag som inte har vunnit en fotbollsmatch på naturgräs på ett år kan ligga etta. Trevligt nog så är det just naturgräs som gäller på Ullevi. Här har man i övrigt inte vunnit, sett till seriesammanhang, sedan 2003. Blåvitts spel må ha varit något krampaktigt här, men samtidigt så har man endast förlorat en av 10 matcher på hemmaplan.

Återigen, jag tror inte att Göteborg har något emot att spela den här matchen nu, snarare tvärtom. Med Elfsborgs inte alltför övertygande spel på det här underlaget samtidigt som Blåvitt fortfarande är svårspelat på Ullevi gör att jag hugger på asian handicap-spelet. Hemmasegern spelas med insatsen tillbaka vid kryss.

Skickar även iväg två sidospel:
Hemmalaget att vinna minst en av halvlekarna 1,95 (Unibet) 2,5/10 units
IFK Göteborg +0,5 + Över 10 hörnor 3-vägs (dubbel) 1,50 x 1,80 = 2,70 (Bet365) 1/10 units

Lägg gärna märke till spelet som hämtas från Unibet, där det gäller för Göteborg att vinna minst en av halvlekarna. Skulle man ha känsla för hemmalaget så kan det vara ett riktigt fint alternativ, då man inte behöver vinna matchen i slutändan. Att det dessutom betalar 1,95, vilket är att jämföra med exempelvis Bet365, Betsson och Betsafe som ligger på dryga 1,65.

/Puyol