Den allsvenska fotbollen börjar sakta men säkert sparka igång igen efter diverse landslagsspel. Den 12:e omgången bjöd på en match i helgen som nu följs upp med ytterligare två där vi har en intressant match i Göteborg. Topplaget IFK tar emot ett Djurgården på uppgång i en repris på cupfinalen. Testar en annorlunda spelvariant till drygt 2 ggr insatsen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: IFK Göteborg – Djurgården
  • Spel: Under 10,5 hörnor
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 19.00 17/6

IFK Göteborg är alltjämt med i toppstriden men har börjat halka efter via endast en poäng i de 2 senaste matcherna mot Gefle och Öster, vilket får ses som en missräkning efter den fina inledningen, där spelet i överlag har varit allt annat än lysande i dessa bortamatcher. Efter landslagsuppehållet på drygt 2 veckor får man nu chansen att starta om på hemmaplan där man har vunnit 5 av 6 ligamatcher i Göteborg. Desto mer positiva tongångar hos Djurgården i nuläget efter att ha klivit upp ovanför nedflyttningsstrecket efter att ha plockat 10 poäng av 12 möjliga i de senaste 4 matcherna, vilket får ses som ett rejält lyft att jämföra med endast en poäng i de inledande 7 omgångarna. Tuffare uppgift här då det även är lagets första match utanför Stockholm på drygt 1,5 månad där man har haft stora problem tidigare.

IFK Göteborg har lite strul i mittlåset där varken Mattias Bjärsmyr eller Kjetil Waehler kommer till spel. Djurgården har haft en del frågetecken på ett antal ytterbackar där Peter Nymann, Jesper Arvidsson och Vytautas Andriuskevicius har varit tveksamma till match. De senaste uppgifterna säger dock att den förstnämnda herren finns med i truppen medan de övriga troligtvis saknas.

bjarsmyr-dif-cupfinal-2013-960

En spelform som jag brukar använda mig av vid jämna mellanrum beroende på vilka lag som är inblandade. I vanliga fall brukar jag koncentrera mig på produktiva lag där jag väljer att göra ett undantag den här gången, där jag i främsta hand koncentrerar mig på hemmalaget.

”Blåvitt” är betydligt stabilare nu att jämföra med fjolåret där man släpper till ett fåtal mål, framförallt hemma i Göteborg där målvakten John Alvbåge endast har sett en boll passera mållinjen på 5 matcher – och det av den enkla anledningen att det kollektiva försvarsspelet ger motståndet väldigt lite att jobba med. Framåt skapar man inte hysteriskt mycket heller, där man kan dra en del paralleller mellan det som syns till på resultattavlan samt hörnstatistiken hos ett mer försiktigt IFK Göteborg att jämföra med föregående säsong. Lagets 5 senaste seriematcher har slutat på totalt 9, 10, 8, 9 och 8 hörnsparkar.

Lagen möttes i den svenska cupfinalen (som IFK Göteborg vann via en straffsparksläggning) för drygt 3 veckor sedan där det landade på 10 hörnsparkar i matchen – det ska dock nämnas att drygt hälften av hörnorna kom till i förlängningen, dvs ett väldigt lågt antal efter 120 minuters spel.

Den här matchen spelas på Gamla Ullevi, där GAIS-Landskrona (Superettan) ägde rum under söndagen. Det regnade en hel del inför vilket kan ha satt en del spår på planen till ikväll. Kanske en något mer svårspelad gräsmatta än vanligt, något som kan ha en viss inverkan även här.


Testar medelinsatsen på att det blir max 10 hörnor i matchen hos Bet365. Under ”antal hörnor – asian” finns det spelet till 1,95 (under 10,5 hörnor).

/Puyol