Det vankas Smålandsderby när SHL återupptar efter nyårsfirande. Hv71 och Växjö ska göra upp om Småland för tredje gången den här säsongen. Av dom två tidigare bataljerna har Jönköpingslaget avgått med segern i båda. Blir det tredje raka eller har Växjö lärt sig melodin mot HV71?

  • MatchHV71 – Växjö
  • Liga: SHL
  • Speltips: Båda lagen gör minst två mål
  • Odds: 1,73 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 5/1, 19:00

HV71 avslutade året 2015 på sämsta tänkbara sätt. Laget åkte ner till Ängelholm för att möta tolfte placerade Rögle. Laget hade förhoppning att kunna ta sig därifrån med poäng, men det var kört. HV71 förlorade stort och förlustsiffrorna stannade på 2-6.
Förlusten bröt HV71‘ segersvit på fyra raka matcher och fortsatt avancemang i tabellen kom av sig en aning. HV71 placerar sig i starten av 2016 på en nionde plats med fyrtiofem poäng efter trettio omgångar. Laget har tre poäng upp till åttan Djurgården och fem ner till tian Örebro.

Hemma i Kinnarps Arena har spelet varit bra under lagets första femton hemmamatcher. Det har slutat med tio segrar och fem förluster för klubben och tjugosju inspelade poäng. Det gör HV71 till SHL’s sjunde bästa hemmalag.
Formen i hemmaborgen är strålande med tre raka segrar och fyra segrar av dom fem senast möjliga. I förra hemmamatchen besegrades Brynäs med 5-2.

HV71 kommer till spel utan:
Ted Brithén, Lawrence Pilut, Kristofer Berglund och Axel Eidstedt

hv71_200 V.S vaxsjo_200

Växjö avslutade året som en vinnare. Laget fick äntligen bryta förlustraden som var uppe i fyra raka matcher när jumbon Karlskrona gästade. Växjö vann matchen överlägset med hela 8-1.
Segern betydde ett hopp uppåt i tabellen och nu finner sig laget sig på en fjärde plats med femtiotvå poäng efter trettio omgångar. Det är femton poäng upp till tvåan Skellefteå och bara målskillnaden som skiljer från en tredje respektive femte plats i tabellen.

Bortaspelet har kommit av sig en aning och Växjö förlorade sin tredje raka bortamatch när laget gästade Luleå. Trots den trenden är Växjö seriens femte bästa bortalag efter femton spelade bortamatcher. Det tack vare åtta segrar och sju förluster.
Växjö har annars imponerat på bortais och har mäktat med att göra femte flest mål på resande fot. Med trettionio mål framåt snittar laget 2,6 mål per bortamatch.

Det tredje Smålandsderbyt för säsongen.
HV71 har efter dom två första tagit fem poäng av sex möjliga. Detta efter att ha vunnit med 4-2 i mötet inne i Kinnarps Arena och med 2-1 efter straffar i Vida Arena.
Lagens fem senaste möten har slutat med två segrar för HV71 och tre för Växjö. Noterbart är att det har blivit minst två mål från vardera lag i tre av dessa fem matcher.
I Kinnarps Arena har HV71 fyra segrar av dom fem senaste mötena. Noterbart är att i fyra av dessa fem matcher har båda lagen gjort minst två mål vardera fyra gånger.

Vilket lag plockar med sig poängen från kvällens match?
För att det ska bli poäng för båda lagen kommer det att behövas minst två mål framåt. HV71 avslutade året med en käftsmäll mot Rögle medan Växjö gav jumbon Karlskrona en käftsmäll efter seger med 8-1.
Det är två lag som har varit upp och ner under säsongen. Däremot har lagen en bra offensiv och offensiv är något som brukar spegla matchbilderna i detta derby.
HV71 har vunnit båda mötena den här säsongen och inne i Kinnarps Arena har Växjö det svårt mot HV71. Däremot har inget av lagen problem med att göra mål på varandra, framförallt inne i Kinnarps Arena. Sen Växjö tog steget upp till SHL har elva möten spelats i Jönköping. Där har båda lagen gjort minst två mål vardera i åtta matcher. Varav fyra av dom fem senaste mötena har slutat på det viset.
Matcherna mellan lagen innehåller mycket känslor, intensitet och oftast mål. Det är två lag som vill knäppa varandra på näsan och det kommer bli en underhållande match där lagens målvakter kommer försöka göra sig rätt för lönen.
Mitt spel blir att båda lagen gör minst två mål vardera till 1,73 hos Unibet.