SHL startar om efter ett längre uppehåll. Då det både har varit Karjala Cup samt Champions Hockey League för några av SHL-lagen. Luleå var ett av dessa lag och gjorde en enorm vändning nere i Salzburg och skickade laget vidare i turneringen. Kan Luleå få med sig det till kvällens match?

  • Match: HV71 – Luleå
  • Serie: SHL
  • Speltips: X2
  • Odds: 1,85 @ Unibet
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 13/11, 19:00

HV71 har haft ett uppehåll på tolv dagar. Laget avslutade mindre bra innan uppehållet. Först förlust på bortaplan mot Linköping, 2-0. Som därefter följdes upp med en 3-4 förlust på hemmaplan mot Modo. En match som HV71 ryckte åt sig en 3-0 ledning under den andra perioden. Modo reducerade sent i perioden men ett viktigt mål som ledde till att Modo gjorde tre raka mål i den tredje perioden och vann med 4-3. Förlusten var HV71′s första på hemmaplan den här säsongen.

HV71 hade på lagets fem senaste matcher innan det längre uppehållet tre segrar och två förluster. Det leder att HV71 har tappat sin serieledning och halkat ner till tredje plats i tabellen. Laget är dock endast tre poäng bakom ettan och tvåan och har fyra poäng ner till fyran Örebro.

Hemma i Kinnarps Arena har HV71 varit sagolikt bra. Efter nio hemmamatcher har HV71 spelat till sig tjugotre poäng och är seriens andra bästa hemmalag. Detta via en statistik på åtta segrar, varav en efter övertid/straffar, en förlust och målskillnad på 37-18.
HV71 har på lagets fem senaste hemmamatcher fyra segrar och en förlust.

hv71_200 V.S lulea_200

Luleå spelade en match så sent som i tisdags och har spelat två matcher under uppehållet. Då det var dags för CHL-retur mot österrikiska Red Bull Salzburg. Luleå skulle vända ett 2-4 underläge från den första matchen. Det började inte alls bra för Luleå som låg under med 4-1 efter den första perioden och det såg ut som det skulle vara att bara åka hem. MEN Luleå ville annat i den andra perioden. Med fem raka mål under tretton minuter i perioden tog Luleå ledningen till 4-6. I den tredje perioden kom också 4-7 men med mindre än två minuter kvar kom 5-7 och straffläggning skulle få avgöra vilket lag som skulle gå vidare.
Där drog Luleå det längsta strået och är därmed vidare i CHL.

Annars avslutade Luleå SHL med att besegra Färjestad med 3-2 efter straffar på hemmaplan och har på lagets fem senaste matcher i SHL två segrar och tre förluster.
Luleå har efter sin formsvacka hamnat längre ner till i tabellen och efter arton spelade matcher hittar vi Luleå på en åttonde plats med tjugosex inspelade poäng.

På bortaplan har däremot Luleå varit stabila. Med tretton poäng efter nio bortamatcher är Luleå seriens fjärde bästa bortalag. Det via en statistik på fyra segrar, fem förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 26-18.
Luleå förlorade sin senaste bortamatch mot Skellefteå med 3-2 och har nu tre raka förluster på bortaplan och endast en seger på dom fem senaste bortamatcherna.

Dags för säsongens andra möte.
Den första matchen spelades i Luleå och där var HV71 det bättre laget men det var Luleå som vann med 2-1.
På lagens fem senaste matcher har det slutat med en seger för HV71 och fyra för Luleå. Noterbart är att Luleå har tre raka segrar mot Hv71.
I Kinnarps Arena fem senaste matcher har det slutat med två segrar för HV71 och tre för Luleå. 

Kan Luleå bygga vidare på sitt spel sen i tisdags?
Absolut ska det vara möjligt. Luleå kom från underläge och stod från en mäktig vändning mot svåra Red Bull Salzburg på bortaplan. Ett lag som HV71 har förlorat mot i CHL.  Att vända underläge 1-4 till seger 7-5 och gå vidare efter straffläggning har lagets självförtroende ökat markant. 
HV71 har två raka förluster i ryggen och har inte spelat en hockeymatch sen den första november 2014. Kommer laget vara beredda på vad som komma skall eller kommer laget vara övertaggat eller passiva?
Luleå som trivs mot HV71 den senaste tiden har fem segrar på lagens sex senaste matcher och bland annat tre raka vinster. Luleå vann även säsongens första möte med 2-1 på hemmaplan.
Båda lagen är bra på hemma respektive bortaplan. Hv71 är seriens andra bästa hemmalag och Luleå är seriens fjärde bästa bortalag.

Med ett Luleå som tog en tung seger i CHL och fixade ett rejält självförtroende att ta med sig till Jönköping samtidigt som laget trivs mot HV71 och med få skador ska laget har en god chans att få med sig poäng.
Jag väljer att spela X2 till 1,85 hos Unibet.