E4-derbyt fortsätter. Den har matchserien ser ut att kunna bli en lång historia men HV71 tog ett steg närmare semifinalspel efter segern på bortaplan senast. Nu är det upp till HV71 att ta tillvara på på utgångsläget laget har skaffat sig, men är det så lätt? Det är det troligtvis inte mot ett revanschsuget Linköping som har två segrar av dom tre senaste inne i Kinnarps Arena.

  • Match: HV71 – Linköping
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål 
  • Odds: 1,79 @ ComeOn
  • Insats: 4/5 units
  • Spelstopp: 19/3, 18:30

hv71_200V.S linkoping_200

2-1 i matcher för HV71 och en nu har laget ”snott” en match i Linköping och har tagit över hemmaplansfördelen. Under den här matchserien har samtliga matcher vunnits med 3-2 åt något håll och matcherna har varit glödheta i det så kallade E4-derbyt.

I match ett vann Linköping med 3-2 på hemmaplan. En jämn historia där Linköping tog ledningen tidigt i matchen. Ledningen stod sig däremot inte alltför länge innan kvittering kom. I den andra perioden fick Linköping en drömstat och satte 2-1 och innan perioden var över hade laget utökat till 3-1.
HV71 reducerade snabbt i den tredje perioden men kom aldrig närmare utan Linköping tog ledning i matchserien.

I match nummer två i Kinnarps Arena såg Linköping ut att gå mot 2-0 i matcher efter att ha vänt 0-1 till ledning 2-1 under den andra perioden. Kvitteringen kom från hemmalaget HV71 med bara 3.33 kvar av matchen och matchen såg ut att gå mot förlängning. Men E. Christensen ville annat och snärtade in 3-2 för HV71 med 1.03 kvar av matchen och HV71 tog en blytung och viktig seger.

En seger som laget kunde ta med sig till match tre. Två jämna perioder där HV71 gjorde en viktigt 3-1 mål med bara minuten kvar av mellanakten. Ett mål som skulle bli skillnaden trots en rejäl slutforcering med bland annat ett reducering från hemmalaget så kunde HV71 hålla undan och vinna med 3-2 och har nu vänt på matchserien.

Summering att HV71‘s vändning i match två har gjort ett helt annat utgångsläge i matchserien. Laget har nu ett klart psykologiskt övertag och med den viktiga segern senast mot ett Linköping som laget annars inte har haft det jätte lätt mot den här säsongen, har gjort att HV71 har en klar fördel.

Under grundserien möttes lagen fem gånger. 
Dessa fem matcher vanns till stor del av östgötarna Linköping.
HV71 vann det första mötet men efter det tog Linköping fyra raka segrar och med segern i kvartsfinal ett hade Linköping fem raka vinster över HV71. Men sen vann HV71 kvartsfinal två och tre och har nu istället två raka segrar i inbördesmöten.
Noterbart är att sex av åtta möten den här säsongen har slutat över 4,5 mål.

HV71 surfar vidare på vågen?
Det är möjligt men inget jag är säker på. Det har varit tre matcher som har varit oerhört jämna och resultaten visar att det är små små marginaler som skiljer lagen åt. Tre raka matcher med slutresultatet 3-2 och matcherna består av känslor, målchanser och utvisningar.
Det så kallade E4-derbyt mellan HV71 och Linköping brukar vara målrika. Det är två lag som vill framåt och inget av lagen hade väl speciella försvarsinsatser under grundserien. Linköping var framförallt klart svagare i försvarsspelet på bortaplan och släppte in åttio av sina hundratjugofem mål på bortais.
HV71 gjorde lika många mål på hemmaplan under grundserien som Linköping släppte in.
Nu är det två lag som inte har försvarsspelet att förhålla sig till utan det är två offensivt skickliga lag. Lagen går sällan från sina matcher utan minst två gjorda mål.
Med en historia som talar för mål, NITTON av lagens tjugotre senaste möten har innehållit minst fem mål och det verkar fortsätta vara målrikt mellan lagen.
Nej, en match som betyder oerhört mycket och 3-1 till HV71 i matchserien här ikväll kommer det sannolikt bli HV71 som spelar semifinal den här säsongen.
Jag ser att oddset på över 4,5 mål är några tiondelar för högt sett till matchbilden, historiken och matchens betydelse.
Mitt spel blir därmed över 4,5 mål till 1,79 hos ComeOn