Omstart i SHL och det återstår nu bara tio omgångar innan grundserien är avklarad. Kampen kring direktplatserna för slutspel är jämn och i omstarten möter nionde placerade HV71 sjätte placerade Brynäs på hemmaplan. Mellan lagen skiljer det nio poäng och snacka om en viktig match för båda lagen att kunna förbättra tabellplaceringen avsevärt. Hur kommer det sluta egentligen?

  • MatchHV71 – Brynäs
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,93 @ ComeOn
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 16/2, 19,00

HV71 avslutade riktigt svagt innan landslagsuppehållet och tog bara en seger av dom avslutade fem omgångarna. I den sista matchen innan uppehållet föll laget mot Djurgården med 4-3 efter straffar.
Den formsvackan har sett till att direktplatsen till kvartsfinalspel är långt bort. Upp till sjätte platsen är det nio poäng och laget ska dessutom passera tre lag för att komma dit. HV71 ligger för stunden på en nionde plats med sextiotvå poäng efter fyrtiotvå omgångar.
Något som har gått hand i hand för HV71 den här säsongen är att målfabrikationen kontra insläppta mål. Laget har en målskillnad på 115-113 och snittar därmed 2,73 mål framåt och 2,69 mål bakåt per match.

Hemma i Kinnarps Arena har HV71 gått bra under säsongen och är seriens sjätte bästa hemmalag. Detta efter fjorton vinster på tjugotvå hemmamatcher.
Formen på hemmaplan är också god med poäng i fyra av dom fem senaste hemmamatcherna och seger i tre utav dessa fem.
Det är framförallt på hemmaplan som HV71 öser in mål också. Laget har gjort hela sjuttioen mål på hemmaplan och det är andra flest av samtliga hemmalag och med den målfabrikationen snittar laget 3,22 mål framåt per hemmamatch.

hv71_200 V.S brynas_200

Brynäs tunga trend är som bortblåst då laget avslutade starkt innan uppehållet med poäng i fem raka matcher och tre raka trepoängare. Laget gick på uppehåll med en 3-2 seger över Örebro på hemmaplan.
Segrarna har befäst Brynäs tabellplacering och just nu innehar laget den sjätte och sista direktplatsen till slutspel med sjuttioen poäng efter fyrtiotvå omgångar. Upp till femman Färjestad skiljer det två poäng och ner till sjuan skiljer det två.
Brynäs offensiv har varit stabil under säsongen och defensiven har varit strålande. En målskillnad på 113-105 ger ett målsnitt på 5,19 mål per match.

Bortaspelet har däremot mer att begära. Brynäs bröt förvisso sin förlustrad på bortais när Modo besegrades i den senaste bortamatchen med 5-3. Men Brynäs har bara vunnit åtta av sina tjugoen bortamatcher och har tagit totala tjugofem poäng. Det räcker med nöd och näppe att vara seriens åttonde bästa bortalag.
Det största dilemmat Brynäs har på bortaplan är att defensiven inte riktigt håller måttet. Sextiofyra insläppta mål på tjugoen bortamatcher ger 3,04 insläppta mål per match och laget har släppt in fjärde flest mål på resande fot.

Fjärde och sista mötet för denna grundserie.
Dom tre tidigare mötena har alla resulterat i hemmasegrar. Först vann Brynäs med 3-1 i Gavlerinken. Det följdes upp med en 2-1 seger efter övertid i nästa match i Gävle. HV71 vann däremot det senaste mötet i Kinnarps Arena och då med klara 5-2.
Lagens fem senaste möten har slutat med tre segrar för HV71 och två för Brynäs.
I Kinnarps Arena är det oftast ett mer öppnare spel och i dom fem senaste mötena har samtliga matcher innehållit minst fem mål, varav tre har passerat över 5,5 mål. Dessutom har HV71 vunnit fyra raka hemmamatcher mot Brynäs.

Omstart med tre ytterst viktiga poäng på spel.
HV71 måste ta tre poäng för att topp sex ska kunna vara möjligt för om laget blir poänglösa ikväll har sannolikt tåget gått för topp sex. Det öppnar upp för en matchbild där vi har ett hemmalag som inte har ”råd” att förlora utan kommer ge det yttersta för att klara av att vinna. Brynäs kommer däremot sätta hårt mot hårt och kommer inte vika ner sig. Det som talar mer att matchen kommer bli händelserik är att HV71 är seriens andra målfarligaste lag på hemmaplan (sett till antal) och Brynäs defensiv på bortais är en smärre katastrof bitvis. Brynäs får fortsatt klara sig utan A. Salmela och A. Rödin, men flertalet andra spelare har istället klivit fram och lagets offensiv går inte sticka under stolen med.
Något som gör att Brynäs måste leverera i offensiven är att mot HV71 släpper laget alltför ofta in alldeles för många mål i Kinnarps Arena. Laget har släppt in minst tre mål i sju raka matcher i Småland och laget har dessutom endast en seger på dom sju besöken.
Ska Brynäs kunna ta med sig poäng gäller det att offensiven levererar när HV71 nyförvärv P. Albrandt börjar bli allt varmare i kläderna samt att lagets offensiv är stekhet på hemmais.
Det är två lag som inte kommer vika sig och med en dryg veckas uppehåll kommer det vara laddade spelare som äntrar isen ikväll.
Därmed blir mitt spel över 5,0 mål under ordinarie tid till 1,93 hos ComeOn.