Det är finalmatch två i det Chilenska slutspelet mellan Huachipato och Union Espanola. Espanola vann första matchen med 3-1 efter att ha gjort 3 mål i den sista halvleken och mer eller mindre spelat ut motståndarna. Här kommer ett rent statistikspel som jag måste dela med mig av eftersom det är sista omgången. Det har funkat bra i de senaste matcherna och kommer köra samma spel i den sista matchen.

  • Match: Huachipato – Union Espanola 
  • Speltips: Flest mål i andra halvlek
  • Odds: 2.10 @ Betway
  • Insats: 9/10 units
  • Spelstopp: 9/12, 22.00

Först och främst ska jag säga att jag inte har någon megakoll på individuella spelare, men jag är inte dum att jag inte fattar att det här är ett bra spel. Ni som har sett chilensk fotboll vet att det är otroligt roligt att kolla på. Det är verkligen full fart framåt och noll koll bakåt. Det skapas otroligt mycket chanser, nästan alltid åt båda håll, oavsett om det är två jämna lag eller topp- och bottenlag som möts. Sedan har vi det här med slutspel och dubbelmöten där det oftast i första matchen blir lite försiktigare spel medans det brukar hända lite mer i den avslutande matchen. Det beror ju självklart lite på hur resultatet blivit i den första matchen, men oftast brukar det vara det scenariot som utspelas. Den första matchen vanns alltså av UE med 3-1 vilket innebär att Huachipato måste framåt och ger dessutom oss spelare ett perfekt resultat för detta spel. Jag har sett en hel del matcher med båda lagen denna säsong och båda lagen spelar lite halvförsiktigt i första halvlek. Man kan inte säga att de spelar försiktigt för det finns inte i Chile. Espanola har de senaste matcher haft svårt att göra mål i första halvlek, även fast det inte saknats chanser. Problemet med chilensk fotboll är att avsluten oftast är lika dåliga som försvaret är, men allt eftersom tiden går så brukar målen trilla in. Eftersom Espanola har två mål att gå på så tror jag inte att man försöker gå fram i första taget. Båda lagen är också utpräglade kontringslag och förmodligen kommer detta passa Espanola perfekt då Huachipato ska vara laget som för matchen. Huachipato hade förra matchen ingenting om man jämför med Union. Målet de gjorde gjordes i början av första halvlek på en kontring. Jag räknar med att Union kommer försöka hålla tätt i första halvlek och kanske kontra in något mål och jag tror max att det blir 1 mål, vilket vi ska vara nöjda med isåfall. Helst ska det stå 0-0 eller 1-0 efter första, då kan vi nästan räkna in vårat spel. Skulle det lyckas bli två mål i första, ja då stänker dom ändå in tre i den sista. Tänkte vi skulle kolla lite på lagens tio senaste matcher:

Huachipato: Har haft flest mål i andra halvlek i 6 av 10 matcher. Två gånger har det blivit flest mål i den första halvleken. 2 av 10 har slutat med lika antal mål. Målskillnaden i första halvlek är 5-5 på 10 matcher. I andra halvlek ligger den på 7-5.

Union Espanola: Har haft flest mål i andra halvlek 8 av 10 matcher. Endast en gång har det blivit flest mål i den första halvleken. Den gången som det blev lika antal mål var i en 0-0 match. En match som jag själv såg och fortfarande är helt skrämd över att det inte blev mål i halvlek två. Målskillnaden i första halvlek på 10 matcher är 3-5. De gör inte många mål i första, samtidigt som man är ganska stabila bakåt. Lägg därtill att alla mål framåt kom i en och samma match. De har alltså gjort mål i första halvlek en gång på de 10 senaste matcherna. I andra halvlek ligger målskillnaden på höga 20-6(!!!).

Statistiken styrker detta spel ännu mer och jag har sett tillräckligt många matcher i det chilenska slutspelet genom åren för att förstå att det kommer bli öppna ytor i andra halvlek. Ett exempel för någon omgång sen är Colo Colo som ledde med 2-0 efter första matchen mot Audax. Inför den avgörande halvleken i sista matchen stod det 1-1. Matchen slutade 4-5 och det kunde säkert blivit 3 mål till om bollarna studsat rätt. Nästan oavsett vilket resultat vi har här med 15-20 minuter kvar av matchen så kommer ett av lagen behöva gå framåt, och ni som har sett chilensk fotboll vet att det blir enorma ytor. Målvakten ska vara glad om han har en back kvar på egen planhalva. Spelet känns riktigt bra och jag kommer lassa in en ganska rejäl slant på detta, 9 units hos Betway som har det fina oddset 2.10. Den tar jag utan problem när vi har såna här förutsättningar med både statistik och slutspel. Finns vissa bolag som har plockat bort spelet redan.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Låt målen hagla i andra halvlek, lycka till!

/Heden