Sista kvalomgången in till Europa League där vi har en retur i Helsingfors som är så gott som död. Baskerna har hela 6-0 att gå på mot finnarna och hemmalaget har såklart inte den minsta chansen till att vända på den steken. Men, jag tycker och tror nog att man kan få med sig ett mål från det här dubbelmötet iallafall.

  • Match: HJK – Athletic Bilbao
  • Spel: HJK över 0,5 mål
  • Odds: 1,55 @ Nordicbet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 19.00

Efter 6-0 på San Mames så behöver man inte dra några längre slutsatser då resultatet säger ganska mycket. Helsingfors, som likt Helsingborg blev utslaget av Celtic i CL-kvalet, (totalt 1-4 i den andra kvalomgången) kan inte annat än att gilla och acceptera läget. Man känner nog till att man inte kan ta klivet vidare men samtidigt så är jag övertygad om att man kommer kriga för att inte åka på en ny jättetorsk – samt även, eventuellt, försöka glädja sina supportrar med ett mål framåt.

Kvällens gäster var också med om en mindre trevlig upplevelse så sent som i måndags när man åkte på duktigt med smörj borta mot Atlético Madrid. Man förlorade matchen med hela 4-0 och hade det inte varit för Gorka Iraizoz i målet (bäst på planen) som faktiskt spelade hyfsat stort så kunde siffrorna ha blivit något mer genanta. Om man sedan bortser från storsegern hemma mot kvällens motståndare så har man släppt in 12 mål på 4 tävlingsmatcher, vilket är sensationellt illa.

En liten notis är att matchen kommer spelas på konstgräs, vilket kanske inte är att föredra för baskernas del. Iallafall inget underlag man spelar på särskilt ofta.

Det har varit ganska turbulent nu på slutet för Athletics del, och något skilda världar att jämföra med våren förra säsongen där man var ett mycket framgångsrikt cuplag. Storfräsarna Llorente och Martinez har velat lämna och har inte fått spela några tävlingsmatcher under pågående säsong för ett lag där truppen redan är hyfsat tunn. Man måste studsa tillbaka i ligaspelet (hemmamatch på söndag eftermiddag) och jag skulle bli väldigt förvånad om chefen Marcelo Bielsa inte roterade något bland sina mannar.

Nu skiljer det visserligen en hel del vad gäller kunnande om man jämför HJK med de lagen Athletic stöter på hemma i Spanien, men så som försvarsspelet har sett ut för baskernas del under inledningen så kan jag inte låta bli att tycka att det här spelet känns intressant. Speciellt när man faktiskt har råd att släppa in 6 bollar – kanske fler, till och med. Jag väljer alltså att spela hemmalaget att inte kliva av planen mållöst med en medelinsats.

/Puyol