Allsvensk fotboll som hämtas från Skåne den här gången. Olympia är spelplatsen när de regerande mästarna Helsingborg tar emot gästande Syrianska från Södertälje. Även om hemmalagets spel inte har varit särskilt guldkantat sett till poängskörden så har jag stora förhoppningar på laget denna lördag och spelet blir därefter.

  • Match: Helsingborg-Syrianska
  • Spel: Helsingborg över 1,5 mål
  • Odds: 1,58 @ Betsson
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 16.00

Så här långt är Helsingborg obesegrat på hemmaplan, men då det har kryssats alldeles för mycket så har man gått miste om ett antal värdefulla poäng. Inför den tredje ligamatchen efter EM-uppehållet så har det rörts om hos det regerande mästarlaget. Bl.a. så är Åge Hareide tillbaka på tränarposten (tidigare verksam i föreningen med bl.a. ett SM-guld) som huvudansvarig.

Kanske inte så oväntat att man inte har gått som tåget om man jämför med förra säsongen då det har roterats på ett antal positioner i elvan, men nivån har förhållandevis varit helt okej, framförallt på hemmaplan, och jag förväntar mig att laget ska kunna spela sig fram till topp 4 när vi summerar den allsvenska säsongen 2012.

Helsingborg inledde (efter EM-uppehållet) på ett lysande sätt när Gefle kördes över med 4-1 hemma på Olympia. Det följdes upp med 1-1 borta mot Blåvitt efter en sen kvittering, en poäng man får och ska vara nöjd med. Även om prestationen i sig inte var den bästa så var det fint att se laget kunna ta dessa poäng även när man spelade långt ifrån topp då det i slutändan är det som placerar ett lag högt upp i en tabell.

Hemmalaget har en trupp nästan helt fri från skador och avstängningar bortsett från ett trist avbräck i lagets bästa målgörare, det isländska lånet från Belgien, Alfred Finnbogason som missar dagens match.

Syrianska har antagligen gjort mer än vad de flesta hade förväntat sig på förhand. I nuläget är man 5 poäng upp på kvalstrecket vilket är mer än godkänt efter halva säsongen. Efter EM-uppehållet har man hunnit med att förlora stort mot Kalmar (3-0) samt kriga till sig en poäng mot Djurgården (1-1) i en match där man åkte på två utvisningar.

I överlag lite svårt att få grepp om syrianerna men man blandar och ger alldeles för mycket för att bli något man kan hålla i handen, och under normala omständigheter skulle jag hålla hemmalaget som en bra favorit i den här matchen.

Skyttekung Finnbogasons frånvaro till trots, så undrar jag om inte gästernas bekymmer på backsidan väger över. Både Skenderovic samt Jawo, som i vanliga fall bildar mittlås, blev utvisade i den senaste matchen och är därmed avstängda idag. Något som jag tror kan bli väldigt kostsamt i en av säsongens absolut svåraste bortamatcher. Ytterback Michel kliver troligtvis in medan man får stå ut med ytterligare ett frågetecken då en trolig ersättare (på mittbacken) i Elia har varit skadad och är tveksam till start. Även tveksamheter kring Perreiras medverkan på ytterbacken.

Managern Özkan Melkemichel har lite smått uttalat sin oro i lokaltidningen över problemen i backlinjen, vilket man kan förstå. Hade det varit någon mittfältare/forward lite här och där så tror jag inte att det hade påverkat nämnvärt då man har en jämn trupp på de fronterna, men i de bakre regionerna tror jag att det blir tuffare.

-

Jag är helt övertygad om att hemmalaget kommer kunna skrapa ihop en del målchanser – sedan är det upp till de som får i uppdrag att avsluta anfallen i Finnbogassons frånvaro att göra sitt jobb. I vanlig ordning så föredrar jag överspel/lag före 1×2-tecken på den här nivån. Hemmalaget att göra minst två mål spelas med en insats strax över medel.

/Puyol