Allsvensk fotboll på Olympia där Helsingborg tar emot Mjällby denna måndagkväll. Två lag som tippas bland varsin ände av tabellen där hemmalaget får kliva in med ett relativt stort favoritskap. Jag föredrar att testa den här spelvarianten istället som är av stort intresse nu när bortalaget saknar några riktiga målgörare.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Helsingborg – Mjällby
  • Spel: Hemmalaget att hålla nollan
  • Odds: 1,80 @ Nordicbet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 19.00

Helsingborg har visserligen inte tagit full pott, men den nye Roar Hansen och hans manskap har haft en fullt godkänd inledning med en seger och ett oavgjort resultat. Man imponerade stort i hemmapremiären och kan bli ett lag att räkna med längre fram under säsongen. Mjällby väntas få det något tuffare med en något tunn trupp och med en något oerfaren huvudtränare på den här nivån. Säsongen inleddes med en hemmaförlust som sedan följdes upp med en match som avbröts, när man var i ledning, pga inkastade föremål från publiken.

Helsingborg kommer till spel utan Jere Uronen. Ardian Gashi är tillbaks från sjukdom men börjar troligtvis på bänken. Mjällby saknar Pär Ericsson, Marcus Pode, William Leandersson och Samuel Petrone. Hannes Sigurdsson, tidigare GIF Sundsvall, har värvats in, dock tveksamt om han får starta.

Mjällby har en tradition av att sitta inne på profiler på positionerna längst fram i banan. Ifjol inledde man säsongen med Erton Fejzullahu och Pär Ericsson, en duo som svarade för 19 av 33 mål. Sedan tidigare försvann den förstnämnde till Djurgården och ett allt större ansvar lades på Ericsson – som nu är skadad och missar hela vårsäsongen. Utöver det så är även Marcus Pode skadad och då är det istället mycket som vilar på veteranen Markus Ekenbergs huvud och fötter. En herre vars bäst före datum har passerat och utöver det är det några högst oprövade kort som står för konkurrensen, och jag menar på att Mjällby kan få nästintill lika stora bekymmer med sitt anfallsspel som Syrianska som har varit uppe på tapeten från min sida ett par gånger sedan seriestarten. I anfallsväg har man sett relativt uddlöst ut så här långt, och trots att man hann med ett mål senast innan matchen avbröts så skapade man egentligen absolut ingenting alls. Tror inte man kommer få några större möjligheter till att etablera något av större värde här heller.

Helsingborg har kommit lite i skymundan av de största favoriterna på förhand, vilket förvånar mig något. Tillskillnad från fjolåret har man endast ligan att koncentrera sig på från start och jag tycker att man har en riktigt stark trupp. Framförallt så har man en bred backuppsättning med många pålitliga pjäser i defensiven utöver ligans bästa målvakt. I de två inledande matcherna har man ingett ett stabilt intryck och man kommer bli svårt att få hål på här i Olympia.

Ser man till inbördes möten så brukar Helsingborg ha väldigt lätt för kvällens motstånd. Om man ser till lagens 7 senaste tävlingsmatcher så har Mjällby endast lyckats göra mål i 2 av dessa. Återstår att se om traditionens makt kan göra sitt även ikväll.


Spelar på att Pär Hansson och hans Helsingborg lyckas hålla nollan intakt (”home team clean sheet”).

/Puyol