Den åttonde omgången av Allsvenskan ska avrundas med ett intressant möte på Olympia mellan två lag med ambitionerna om att hålla till i toppskiktet. Helsingborg tar emot Häcken där hemmalaget har inlett allra starkast av de båda lagen där jag även tror att man kan få med sig ett bra resultat härifrån – och spelar därefter.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Helsingborg – Häcken
  • Spel: Helsingborg över 1,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Expekt
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 13/5 19.00

Helsingborg är nu uppe i fyra raka segrar och kan gå upp i serieledning via en ny vinst. Roar Hansen, som hämtades in från Öster, har fått en väldigt fin inledning på sin nya arbetsplats där materialet redan har hunnit anpassa sig väl till hans spelsystem. Framförallt så har anfallsspelet varit ett imponerande inslag med 2,43 mål/match. Häcken var länge med i guldstriden ifjol och på så sätt har förväntningarna skruvats upp på det gulsvarta Göteborgs-laget till den här säsongen. En något ojämn inledning även om man återfinns på den övre halvan av tabellen efter segern senast.

Helsingborg kommer till spel utan skadade Christoffer Andersson, där Jere Uronen och Rachid Bouzouzan saknas sedan tidigare av samma orsak. Häcken har ett kännbart avbräck i lagkaptenen och mittbacken Mohammed Ali Khan som kommer missa ett flertal matcher, inga bekymmer i övrigt där samtliga i truppen tränade under gårdagen.

Tycker nog att det finns saker som talar för att hemmalaget kan stå för minst två mål framåt ikväll. Kort och gott, Helsingborgs anfallsspel och alla dess alternativ kontra Häckens försvarsspel och så som jag misstänker att man kommer ta sig an den här uppgiften.

Häcken kommer från en uddamålsseger hemma på Hisingen mot bottenlaget Brommapojkarna. En match som spelades i relativt lågt tempo där man i större utsträckning fick diktera villkoren, något man inte kommer få utrymme till här. Med boll finns det en hel del talang och kvalitet, även i den flyktade skyttekungen Waris Majeeds frånvaro, men utan bollen i ägo är man sårbart och det kanske än mer än under fjolåret, så som inledande fjärdedelen av säsongen har varit. Tror inte heller att man kommer spela överdrivet försiktigt med ett offensivt balanserat lag som sällan går in för att stänga från start. Bortaspelet har även varit knackig, bortsett från den på matchprogrammet mot Kalmar där man lyckades hålla nollan, där de övriga tre matcherna utanför Rambergsvallen (derbyt mot Blåvitt spelades på Ullevi) har resulterat i totalt 9 insläppta mål. Man brukar även ha svårt i den här delen av Skåne där man har förlorat 4 av de 5 senaste matcherna med ett snitt på 2 insläppta mål/match.

Helsingborg spelar stabilt för stunden där missräkningen och den enda förlusten kom till mot Mjällby när man tvingades spela med en man mindre i halva matchen. Senast imponerade man inte mot Syrianska i Södertälje men trots det kunde man avgå segern, vilket kanske är ett styrkebesked även det och en signal på att man återigen kan lyfta sig ytterligare ett snäpp. Offensiven, som är Allsvenskans målgladaste så här långt, har visat upp ett antal ingredienser med tyngd, fart och kreativitet. Alla dessa alternativ bidrar till att man kommer till en hel del avslut, framförallt här på Olympia, där jag inte tror att kvällens motstånd blir något undantag.


Överspelet på Helsingborg spelas med en insats strax över medel.

/Puyol