För andra året i rad ställs dessa lagen mot varandra i premiären på Olympia i Helsingborg. Dessa lag slutade fjolårssäsongen på liknade del region av tabellen, och tror att det mycket väl kan samma scenario i år. Det känns som två jämna lag och går därför på ett dubbelchansspel här.

  • Match: Helsingborg – Djurgården
  • Spel: Djurgården +0,5
  • Odds: 2,05 @ bet365
  • Insats: 4/10
  • Spelstopp: 30/3, 15:00

Förra årets säsong var en märklig sådan för Djurgårdens del. Man stod för en inledning som var direkt katastrofal, men det lyckades man rädda upp när norrmanen Per-Mathias Högmo trädde in i handlingarna. Efter det skiftet var det en tydlig skillnad på laget, och till slut placerade man sig på en sjundeplats. Nu har ännu ett byte av tränare ägt rum under vintern när Pelle Olsson bytt miljö till en betydligt större klubb. Därför skall det bli intressant att se hur man kommer att uppträda under kommande säsongen. Det kommer troligen vara ett spelsätt som påminner mycket om det som fanns under höstsäsongen 2013, men där den defensiva organisationen fått sig ytterligare en skjuts framåt. Längre fram i banan har man gott om kvalité med exempelvis Amadaou Jawo som har här under vintern blivit en permanent Djurgårdenspelare.

Tycker att man har goda möjligheter att inleda Allsvenskan på ett bättre sätt än vad man gjorde i fjol på Olympia när man förlorade med 3-0. Man kommer till denna säsong med en mycket bra avslutning i ryggen och har förhoppningsvis utvecklat sig i vissa moment här under Pelle Olssons första månader. Framförallt borde det legat ett visst fokus på försvarsspelet och det är något som kan ta Djurgården långt i denna premiäromgång. Det kommer till stor del vara hemmalaget som kommer stå för bollinnehavet i matchen, och tror att man kommer lyckas neutralisera dess offensivförsök utan några större komplikationer. Dessutom har man som sagt vassa spelare på den offensiva planhalvan, så ser det även som sannolikt att man lyckas hitta bakom Pär Hansson som kommer att vakta hemmamålet.

Dessvärre är både Erton Fejzullahu samt Amadou Jawo otillgängliga på grund av skador. Tror dock att man fortfarande har kvalité att såra Helsingborg och oavsett ligger nyckeln till poäng i en bra defensiv stabilitet, vilket man förhoppningsvis kommer visa upp här.

HIFdjurgården

Fjolårssäsongen var även märklig för skåningarna, men åt andra hållet. Man startade Allsvenskan på ett väldigt positivt sätt för att sedan falla ihop under den avslutande delen. Under de sista tio omgångarna samlade man ihop en poängskörd som innebar ett snitt som med väldigt knapp marginal hade räckt till att rädda ett allsvenskt kontrakt. Trots det blev det en femteplats i fjol. En delförklaring till det stora raset lär ha varit de två tunga spelartapp man drabbades av när först Alejandro Bedoya lämnade, och därefter blev May Mahlangu långtidsskadad. Eftersom det råder en viss brist av pengar hos klubben har sportchefen Jesper Jansson inte kunnat förstärka truppen under vintern, utan istället har den försvagats när Imad Khalili lånats ut fram till sommaren. De två nyförvärv som har gjorts är Abdul Khalili från Värnamo samt Andreas Landgren från Halmstad.

Dessvärre har den sistnämnde drabbats av en svårare knäskada och kommer troligen inte kunna delta överhuvudtaget denna säsong. Det är ett väldigt tungt avbräck då det var en tilltänkt startman. Truppen var redan innan dess av det tunnare slaget och med denna skada ser det oroväckande ut för Roar Hansen och Helsingborgs IF. Känslan är att klubben har en tuff säsong att vänta, och en placering bland de översta sex lagen är något man nog ska vara nöjda med. I denna premiärmatch mot Djurgården har jag svårt att se hur man ska plocka tre poäng. Det är ett välorganiserat försvar man ställs emot och när man ska försöka ta sig igenom detta kommer man stöta på problem. Tycker inte att man besitter nycklarna i truppen för att låsa upp sådana här motstånd på hemmaplan.

Även Helsingborg har tunga avbräck som kommer att bli märkbara. Andreas Landgren är som sagt avskriven för hela säsongen, men även Robin Simovic missar de inledande matcherna. Dessutom bedöms Arnor Smarason och Jere Uronen inte vara i tillräckligt bra skick för att starta matchen, vilka är två spelare med stora kvalitéer i offensiven.

                                                                                                                 

Tycker, trots bortalagets tunga avbräck på anfallssidan, att lagets möjligheter att inleda säsongen med minst en poäng är goda. Spelar på Djurgården +0,5, vilket är detsamma som X2.

/Mikel