Världens ledande organisation är tillbaka i staterna med en på förhand väldigt spektakulär gala i UFC 171 som ska äga rum i American Airlines Center i Dallas. En väldigt stor och viktig kväll i synnerhet för welterviktarna där vi inleder med spel i det mötet som har fått minst uppmärksamhet av dessa. Två veteraner i form av Hector Lombard och Jake Shields ska drabba samman i något som kan utveckla sig till en klassisk ”striker vs grappler”-matchning. Jag vill lyfta fram kombattanten som står som underdog där siffrorna blir intressanta sett till hur pass svårslagen han kan vara.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Hector Lombard – Jake Shields
  • Spel: Shields
  • Odds: 2,75 @ Betsson
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 03.30 16/3

Den här viktklassens närvaro känns än mer tydlig när dessa välmeriterade och erfarna herrar har hamnat i skymundan bland huvudkortets tre bataljer i weltervikt. Tillsammans har de båda kombattanterna skrapat ihop 76 professionella MMA-matcher utöver erfarenheter från övriga grenar utanför den här sporten, men båda väntar alltjämt på den riktigt stora framgången på den här nivån.

Jake Shields (29-6-1-(1)), en meriterad grappler, kommer från dubbla, delade poängsegrar där Demian Maia besegrades borta i Brasilien med knapp marginal senast. Hector Lombard (33-4-1-(1)), judoka på olympisk nivå för ett flertal år sedan, vars tidigt uteblivna framgångar bidrog till ett hopp nedåt i viktklasserna där debuten mot Nate Marquardt var lysande med en tidig knockout, där han i första hand ska ses som en tekniskt slipad striker.

ufc_2698655b

Rent stilmässigt inga större svårigheter att lista ut var respektive kombattant vill hålla den här matchen. Den ena vill stå centralt i banan och få utrymme för att dela ut sina slag medan den andra vill föra bataljen till mattan alternativt gå upp i clinch mot sidorna av buren. På fötterna är Hector Lombard minst ett och två nummer större, han är mer teknisk och bär på avsevärt mycket mer kraft, men jag vill alltjämt se Jake Shields som en väldigt intressant sk underdog även i den här positionen där han har en förmåga att växa ut till en svår matchning oavsett vem han möter. Han är väldigt svår att slå ut och även om han sällan står för någon större underhållning, vilket är en starkt bidragande orsak till att han inte matchas hårdare, så är han alltjämt väldigt svårbemästrad och effektiv på att utföra sin matchplan.

Lombard är väldigt explosiv, samtidigt skulle det vara väldigt intressant att se hur viktminskningen skulle påverka honom över 15 minuter mot en motståndare som kan vara aktiv hela vägen och plocka poäng av samma anledning – förutsatt han inte lyckas slå ut densamma tidigt. Även om Shields, på pappret, går upp mot ytterligare en motståndare som borde kunna försvara en väldigt hög procent av nedtagningsförsöken så står det alltjämt klart att han har gått 2-0 över sina senaste matcher mot Maia (grappler) och Woodley (brottare) trots att han enbart har landat en (!) av 30 nedtagningar i dessa två matcher. Otroligt svaga siffror, samtidigt ett tecken på att han är obeveklig med en extrem förmåga att hela tiden driva tillställningarna framåt och stänga ner sin motståndare, vilket står som grund till att dessa jämna matcher och domslut går hans väg.


Det här kan eventuellt utveckla sig till en sådan batalj som har varit synonym med Jake Shields i den ena hörnan med en insats därtill, dvs långt ifrån spektakulärt men tillräckligt för att vinna. Han har en fin egenskap i att han allt som oftast hittar lösningarna där ingen matchning ser ut att vara svår nog och att han, i vanlig ordning, underskattas även inatt. Vinnarspelet testas med en insats under medel.

Spelar även på att den här matchen tar sig förbi den inledande ronden, vilket med stor sannolikhet kommer bygga på Jake Shields, vars 6 av 7 matcher i UFC har gått tiden ut, ska undvika att bli avslutad under de inledande 5 minuterna.
Över 1,5 ronder 1,66 (Bet365) 2/10 units

/Puyol