Den 18:e omgången av Superettan ska sparka igång när Hammarby får besök från norr när Umeå FC står för motståndet. Väldigt viktiga poäng står på spel på Söderstadion och jag har hittat ett spel som, bl.a. rent statistiskt, känns väldigt intressant i dagsläget.

  • Match: Hammarby-Umeå
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,64 @ Betsson
  • Units: 8,5/10
  • Spelstopp: 16.00

Efter en lysande start för Hammarbys del där man vann 5 av de 6 inledande matcherna så började nog supportrarna hoppas på att återtåget till Allsvenskan skulle bli av under den här säsongen efter några blytunga år. Lika blytungt har det gått efter den fina starten, och i de senaste 11 matcherna har man endast kunnat visa upp en 3-poängare. Noterbart är att man inte har vunnit på hemmaplan sedan den 23:e april. I och med den senaste förlusten så är man nu 8 poäng ifrån topp 3 och man får nog sikta in sig på att kriga vidare i mittenskiktet ett tag till.

På andra sidan planen så parkerar visserligen nykomlingen Umeå på en position under nedflyttningsstrecket, men man kommer in i den här matchen med positiva känslor efter 6 poäng (samt lika många mål framåt) i de 3 senaste matcherna. Just målskyttet har inte varit några problem och produktionen är det inget fel på, men då kan man ganska snabbt lista ut att saker och ting inte funkar prickfritt kring det egna straffområdet, om man ska göra ett försök till att lista ut varför man endast har Värnamo bakom sig i tabellen. Mohamed Kamanor saknas i backlinjen, utöver det ställer man upp med en skadefri trupp.

Här vilar, i vanlig ordning, pressen återigen på hemmalagets axlar och trots gästernas position i tabellen så tycker jag att man får den här matchen vid helt rätt skede av säsongen.

I grunden och organisationsmässigt har ”Bajen” inte haft ett starkt försvarsspel att luta sig tillbaka mot på väldigt, väldigt länge, om man då bortser från de inledande matcherna den här säsongen där majoriteten byggdes på ett tight och disciplinerat bortaspel. Där kan man återgå till problematiken hemma på Söderstadion och bristen på segrar, där jag tycker att man agerar något naivt och man har varit sårbart för motståndarnas kontringsspel.

Johannes Hopf är en väldigt duktig och stabil målvakt i mitt tycke, men vad gäller den där linjen som han har framför sig så verkar det inte spela någon roll vilka gubbar som huserar där, det blir helt enkelt inte bra nog. Det blir däremot inte mycket bättre av att Daniel Theorin kommer missa resten av säsongen pga skada och Marcus Törnstrand som hade kunnat ersätta honom är avstängd. Man har ett danskt nyförvärv på gång till mittlåset men det känns inte optimalt då han inte har hunnit spela in sig.

En intressant faktor, trots tabellplaceringen, är att Umeå faktiskt har gjort mål i samtliga av sina 8 bortamatcher den här säsongen. Samtidigt så har Bajen inte lyckats hålla nollan intakt på 11 matcher, på hemmaplan har man inte heller klarat av det sedan premiären den 9:e april. Med dessa siffror känns 1,64 (som även Betsafe erbjuder) hyfsat i en match där hemmalaget (stort avslag på den raka ettan) har blivit lite väl stora favoriter. Exempelvis så ligger Bet365 på 1,50 på samma spel.

Jag tycker nog att förutsättningarna till nya Umeå-mål på resande fot känns bra på förhand och jag skulle inte direkt bli förvånad om man utökade den sviten till 9 matcher. Spelet blir därefter med en insats över medel.

/Puyol