En något haltande tabell börjar nu falla på plats där det här är en uppskjuten match från en tidigare omgång som spelas först nu, och det råkar även vara ett klassiskt Skåne-derby. Örjans Vall får återigen bevittna allsvensk fotboll efter diverse matcher från dam-EM där Halmstad tar sig an Helsingborg med värdefulla poäng på spel på varsin ände av tabellen. För egen del gillar jag favoriten och spelet blir därefter till i mitt tycke godkända siffror.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Halmstad – Helsingborg
  • Spel: Helsingborg
  • Odds: 1,75 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.30 24/7

Halmstad tappade en 2-0 ledning i Borås, men en poäng borta mot Elfsborg får ses som en fin skalp. Innan dess en seger över Syrianska vilket placerar laget framför övriga nedflyttningskandidater på bättre målskillnad. Något mer positiva tongångar nu att jämföra med hur det var strax innan och efter det senaste landslagsuppehållet där man endast tog 2 poäng i de 6 föregående matcherna. Helsingborg har även dem haft en mindre effektiv period där man b.la. har tappat serieledningen, dock en position som återtas ifall man skulle plocka en ny seger här, där Öster spelades av senast. En högst välkommen vinst efter att ha gått utan en fullpoängare i de 3 föregående matcherna mot ett par topp 6-lag i form av AIK, IFK Göteborg samt Kalmar.

Halmstad kommer till spel utan Christian Järdler och Kristoffer Fagercrantz. Frågetecken på Andreas Landgren som utgick senast, testas under dagen. Helsingborg har dessvärre drabbats av en tung skada på innermittfältet där May Mahlangu slet av hälsenan på träning, missar resten av säsongen. Christoffer Andersson är avstängd medan Alejandro Bedoya alltjämt saknas pga landslagsuppdrag.

lindstrom_accam

De båda lagens första tävlingsmatch mot varandra sedan sommaren 2011. Sett till inbördes möten har Helsingborg gjort mål i 12 matcher i följd där båda lagen faktiskt har gjort mål i 11 av dessa. Halmstad, den här gången som nykomlingar i Allsvenskan, är dock något mer ”uddlöst” nu att jämföra med något mer framgångsrika dagar i föregående säsonger och jag menar på att man kan få svårt att skapa något av större kvalitet framåt – misstänker att det gästande laget, som ännu inte har nollats under pågående säsong, inte kommer stöta på samma bekymmer.

Helsingborg förstärks, trots ett dystert avbräck i den tidigare nämnde Mahlangu, med att både Ardian Gashi och Mattias Lindström är tillbaka efter avstängning medan den isländske landslagsmannen Arnor Smarason lär få debutera. Man är tillbaka på spåret via stabila 3-0 senast och det utan att glänsa, där såväl tränare som spelare lyfte fram saker man kunde och borde ha gjort bättre. En attityd som gillas hos dagens bortalag, som jag alltjämt anser vara det laget som har visat upp den främsta högstanivån i serien den här säsongen.

Halmstad har plockat värdefulla poäng på slutet vilket har bidragit till att man, iallafall tillfälligt, har hamnat på rätt sida om nedflyttningsstrecket. Man kan vara väldigt bra och effektivt när man väl får suga fast bollen på motståndarnas planhalva med hjälp av fysiska spelare på topp, jag vill dock tro att dessa stunder inte kommer bli alltför många mot kvällens motstånd. HIF kan möta upp dessa med rejäla pjäser även dem samtidigt som man är bekväma med bollen i uppbyggnadsfasen. Att HBK dessutom saknar två ordinarie mittfältsspelare gör inte den här uppgiften enkelare, där jag menar på att gästerna i rött kan koppla på ett bra övertag på mitten. Roar Hansen och hans tränarteam (Helsingborg, fd Öster)  nämner att man tycker sig ha bra koll på motståndet efter fjolårets matcher i Superettan.


Helsingborg spelas som segrare med en medelinsats.

/Puyol