Den här veckans svensk fotboll avrundas med lite från Rambergsvallen där Mjällby kommer på besök. Det är två lag som befinner sig på helt olika delar av tabellen, vilket antagligen inte någon hade kunnat förutspå inför starten av Allsvenskan (även om vi naturligtvis bara är i inledningen). I den här matchen kommer det vara hemmalaget som står för bollinnehavet, men det finns ett stort frågetecken för lagets offensiv. Kan Häcken få igång anfallsspelet i den här matchen?

  •  Match: Häcken – Mjällby
  • Spel: Häcken under 1,5 mål
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Insats: 4/10
  • Spelstopp: 17:30

Nej, jag tror inte att Häckens anfallsspel kommer se bättre ut i den här matchen. I de första matcherna för Häckens del har det sett risigt ut. Fantasin och rörligheten där framme med alla offensiva och kreativa spelare har varit närmast obefintlig (med ett undantag för matchen mot Djurgården, som i och för sig kanske inte säger så mycket i dessa tider..)

Jag tycker inte speciellt mycket talar för att det kommer se bättre ut i den här matchen mot Mjällby. Dels för att det är en duktig och välorganiserad motståndare, som jag tänkte berätta mer om lite längre ner, men också av anledningen att det har sett så himla trögt och stundtals omotiverat ut. Att då möta Mjällby som kanske inte är Allsvenskans sexigaste motståndare direkt, det är inget som får igång de möjligen något redan trötta skallarna hos Häckenspelarna.

Att i den tröga situation som man befinner sig möta ett lag vars intresse nästan endast består av att försvara den poäng man redan har, tror jag kommer göra den här matchen väldigt svår att hantera för hemmalagets del. När man inte är inne i ”flowet” är det svårt att vara det lag som själva ska driva upp tempot.

Vad gäller skadeläget för hemmalaget finns det några skavanker. Kari Arkiuvo gick av skadad i den senaste matchen mot Öster och är inte uttagen för spel i den här matchen. Dessutom har man störts av känningar på Martin Ericsson och Dominic Chatto, men båda tros vara redo för startelvan.

Som en följd av de ekonomiska bekymmer som Mjällby har just nu lämnade Peter Swärdh och några andra nyckelspelare laget här under vintern. Med den nya tränaren Anders Thorstensson har man en defensiv filosofi där mittbackarna Arokoyo och Sudic har en nyckelroll. Lagets utgångspositionering är låg vilket passar väl mot lag där man inte bör föra spelet. Man imponerande mot Helsingborg på Olympia där man vann med 2-1.

Jag tror att vi får se en matchbild där Häcken kommer föra spelet och försöka finna luckor i det som kommer vara ett kompakt Mjällby. Bortalaget är trygga och bekväma med att inte vara det bollförande laget vilket kommer skapa problem för hemmalaget.

                                                                                                                        

Väljer alltså att spela en insats strax under medel på att Häcken max gör ett mål. Jag tror att man kommer igång inom en snar framtid, men förutsättningarna i den här matchen gör att jag tycker det här känns som ett bra spel.

/Mikel