Då var det dags för Allsvenskan att dra igång! Häcken var nära att vinna guldet förra säsongen men föll på mållinjen och i år vill man givetvis ta revansch. Motståndarna är blåvitt vilket innebär att det är derby direkt för lagen och det kryddar premiären extra för lagen.


Häcken – IFK Göteborg
Spel: Båda lagen gör mål
Odds: 1.91 @ William Hill
Insats: 6/10
Spelstopp: 14.00

Häcken har givetvis höga ambitioner den här säsongen då man var så nära guldet förra året. Man har tappat ett par tunga namn i framförallt mittbacken Tom Söderberg och anfallaren Waris Majeed som sprutade in mål förra säsongen. In har man istället värvat gamle mittbacken Fredrik Björck, offensiva yttern Mika Ojala och vasse anfallaren Moestafa El Kabir som väntas bli nye målsprutan i laget. Jag tycker fortfarande lagets offensiv ser riktigt vass ut medan jag måste sätta ett frågetecken för lagets defensiv som inte känns särskilt stabil då man framförallt saknar en ledare där bak. Häcken gjorde överlägset flest mål förra säsongen men samtidigt släppte man in flest mål av topplagen. Jag tror vi får se ytterligare en säsong där laget har ”anfall som bästa försvar”…  

Blåvitt slutade 7a förra året och det var en rejäl missräkning för laget som hade betydligt högre ambitioner. Till den här säsongen har man givetvis höga tankar igen men det har inte pratats så mycket om SM-Guld på förhand vilket säkert gynnar laget då man kan slå lite från underläge då man inte har så stor press på sig. Man har de senaste åren haft det riktigt jobbigt inledningsvis i serien och så här har det sett ut:
2010 – 5 poäng på de 5 första matcherna
2011 – 3 poäng på de 5 inledande matcherna
2012 - 5 poäng igen på de 5 inledande matcherna.

Till den här säsongen måste det bli ändring på detta och nu kommer man ge allt inledningsvis för att få en bra start på serien! Jag tycker inte man tappat någon spelare av högre rang inför den här säsongen utan man har istället bara stärkt laget då man värvat in suveräna ytterbacken Ludwig Augustinsson (tyvärr skadad i 5 månader) och rutinerade backen Adam Johansson som ska tillföra ännu mer rutin i försvaret tillsammans med framförallt viktige Bjärsmyr. Känslan är att Blåvitt är starkare inför den här säsongen och jag tror laget kommer gå ut stenhårt mot Häcken redan i första omgången då man givetvis vill vinna till varje pris!


Moestafa El-Kabir gör mål direkt för sitt Häcken!

Häcken har klarat sig bra från skador under försäsongen då man ”bara” har Oscar Lewicki på skadelistan.
Blåvitt får klara sig utan Robin Söder, Hjalmar Jonsson och Ludwig Augustinsson som alla är skadade här. Pontus Farnerud är fortfarande inte helt återställd efter sin skada och börjar med största sannolikhet på bänken.

Båda lagen har sett heta ut under försäsongen där de vunnit många matcher och framförallt gjort en del mål och sett fantasirika ut offensivt. Det finns fortfarande en hel del att jobba på men kanske faller alla bitar på plats lagom till premiären imorgon. Jag tror att båda lagen gör mål här i en match som på förhand känns väldigt jämn och svängig. Jag tror på en underhållande fotbollsmatch mellan två lag som vill framåt!