Nu inleds en period med de absolut sista matcherna i respektive grupp. Lördagkvällen erbjuder spel från grupp A där samtliga lag fortfarande har chansen att avancera till kvarten och inget lag sitter säkert ännu. Här drabbar mästarna från 2004 samman med semifinalisterna från 2008 i ett möte som jag tror kan bli öppet trots allt.

  • Match: Grekland-Ryssland
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45

EM-slutspelet har bjudit på hyfsat många mål så här långt och något överraskande så har den här gruppen bidragit i allra högsta grad, då den här gruppen (Polen och Tjeckien övriga lag) tippades som den mest målsnåla på förhand. Jag hoppas att de inblandade fortsätter på den inslagna vägen.

Tillskillnad från 2004 när grekerna högst sensationellt vann hela mästerskapet i Portugal så är organisationen i defensiven inte lika vägvinnande 2012. Man har ingen Nikopolidis i målet och ingen chef i mittlåset i form av Dellas. Men trots att de glansdagarna är förbi så har man trots allt chansen att gå vidare till kvarten om man vinner den här matchen. Något som innebär att man måste kliva framåt och ta risker ifall ett resultat inte skulle passa. I samma veva har man ändå lyckats göra mål i båda sina matcher så här långt och dessutom missat en straff, så man är inte helt ofarligt.

Ryssarna har kanske imponerat allra mest på något sätt om man skulle bortse från givna favoriter så som Spanien och Tyskland, t.ex. Då tänker jag framförallt på anfallsspelet och i synnerhet ett hyperfarligt omställningsspel som skulle kunna skaka om även de stora favoriterna efter gruppspelet – om man inte skulle slarva bort allt i kvällens match. Efter två matcher får man nog konstatera att man inte kan underskatta detta samspelta lag där i princip hela elvan har hämtats från två klubblag.

Ryssland har en trupp fri från skador och avstängningar. I Grekland utgick målvakten Chalkias senast och ersattes av Sifakis. Avraam Papadopoulos saknas i mittlåset pga skada men man återfår Sokratis på samma position efter avstängning.

Här lägger jag störst fokus på ryssarna, och en av de som har imponerat är ”den lille tsaren”, Andrey Arshavin, som slog igenom (för en bredare publik) i det förra européiska mästerskapet. Efter en trög inledning av säsongen i Arsenal så återvände han hem till St. Petersburg och efter det verkar han vara pånyttfödd. Dessutom verkar man ha hittat arvtagaren i Alan Dzagoev som har tryckt in 3 mål så här långt och därmed varit en av de stora ljusglimtarna i den här turneringen efter två omgångar.

Så här långt har Ryssland bjudit in motståndarna till ett spel som har böljat fram och tillbaka, vilket tydligen passar de bra. Hade man inte agerat något nonchalant vid vissa tillfällen när man har haft bollen i den offensiva delen av banan med många rättvända spelare så hade man gjort mer än 5 mål inför den sista gruppspelsmatchen, vilket säger en del om den slagstyrkan man sitter på. Samtidigt så är det ett spel som gör att man kan blotta sig bakåt men man har inte blivit riktigt straffat än.

Om vi får se en matchbild som återigen liknar de övriga matcherna där ryssarna har varit inblandade så kommer vi garanterat få se målchanser. Då jag har svårt att se de röda gå mållösa härifrån så kommer vi även få se ett grekiskt lag som måste gå framåt i jakten på en seger. Förutsättningar som inte känns helt fel inför den sista gruppspelsomgången, och jag hoppas på fler mål från dessa lag.

Det blir även två mindre sidospel:
Över 3,5 mål 3,40 (Bet365) 1/10 units
Aleksandr Kerzhakov, målskytt 3,00 (Unibet) 1/10 units

Insatsen tillbaka (hos Unibet) ifall Kerzhakov inte skulle starta. Så här långt har han varit något olycklig men om bollarna fortsätter komma så är det bara en tidsfråga innan han får in den där förbannade bollen.

/Puyol